“Een sportpsycholoog? Ik heb toch helemaal geen problemen?” Dit zei een meisje, dat na drie uur spelen haar wedstrijd in drie sets had verloren. Ze kon de wedstrijd uitserveren op een stand van 5-4 in de derde set, maar ze verloor uiteindelijk met 7-5. Het was niet in haar opgekomen dat het mentale tennis aspect een rol had gespeeld in haar wedstrijd. Terwijl dat wel degelijk een rol speelt, ook al heeft een speler geen mentale problemen.
Belang van het mentale aspect
Er zijn vier domeinen die een sportprestatie kunnen beïnvloeden: fysiek, techniek, tactiek en mentaal. Vooral in de tennissport speelt mentaliteit een belangrijke rol. Waarom? Ik sprak Tjerk Bogtstra hierover, oud Davis Cup coach en eigenaar van een tennisschool voor getalenteerde jeugd. Hij geeft aandacht aan het mentale aspect en vond dat tennis in het bijzonder een mentaal spelletje is.
Zo is ieder punt in een tenniswedstrijd anders. Daarnaast kan een tenniswedstrijd snel kantelen. Het winnen van een eerste set is namelijk nog geen garantie om een tweede set te winnen. Ook niet als de eerste set 6-0 was. Een wedstrijd kan zelfs uit een kansloze positie nog helemaal kantelen. Bogstra zag genoeg spelers die na een 0-6 0-5 achterstand de wedstrijd nog wonnen.
Een tenniswedstrijd kan maar om een paar punten draaien. De wedstrijd tussen Novak Djokovic en Stan Wawrinka tijdens de Australian Open 2014 is een mooi voorbeeld. Djokovic serveerde in de vijfde set bij een stand van 8-7 in het voordeel van Wawrinka. Op 30-30 maakte hij twee onnodige fouten en verloor zo de wedstrijd. Het verschil tussen winst of verlies is soms maar heel klein. Het mentale tennis aspect gaf hier de doorslag.
Mentale tennis aspecten trainen
Mentale training kan je hiermee helpen. Zo kun je bijvoorbeeld momentum leren sturen, oftewel hoe je belangrijke punten aan moet pakken. Of je leert hoe je een wedstrijd kantelt en naar je toe trekt. Misschien had het meisje haar wedstrijd wel gewonnen als ze het mentale aspect had getraind. We zullen het nooit weten.
Mijn naam is Jelle van Haaren en ik studeer sportpsychologie aan de Universiteit van Leiden. Mijn doel is om een sport-specifieke praktijksportpsycholoog te worden met tennis als sport. Dit is mijn eerste artikel voor Slim Tennis. Er zullen veel meer komen. Als jij iets te delen hebt over het mentale aspect bij tennis, dan ontvang ik graag je reactie hieronder.
Ik ben blij voor Slim Tennis te schrijven. De website en het aanbod is heel groot en ik kan persoonlijk alle producten aanraden. Van de producten in de webshop, tot webinars, mental coaching sessies en tennislessen. Kwaliteit staat bij Slim Tennis voorop.
Geef een reactie