• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Slim Tennis

Slim Tennis

Ontdek het geheim van mentaal sterke spelers!

  • Over Slim Tennis
    • Aanbevelingen
    • Blog Netwerk
    • Tennis Workshop
    • Blessures
      • Tennisschoenen en baansoorten
      • Tennissen in de hitte
    • Expat Tennis Amsterdam
      • Expat Tennis Lessons
  • Webshop
  • Tennistips
  • Mental Coaching
  • Tennisles
  • Video analyse
  • Webinars
  • Contact
  • Show Search
Hide Search

Mentale veerkracht is zeker te trainen

Categorie: Tennis Nieuws Frans Folkvord · april 28, 2014 · Reageer

Heb jij ook zo genoten van de mentale veerkracht van Stan Wawrinka tijdens de Australian Open? Waar hij zijn bijnaam ‘Stan the Man’ eer aan deed, door van zowel de nummer 1 als de nummer 2 van de wereld te winnen? In vrijwel alle media werd hij weggezet als een speler die zich in mentaal opzicht tot een hoger niveau wist te tillen door de sportpsychologische begeleiding die hij zou hebben gekregen.

mentale veerkracht kun je trainen - slim tennis
Fot. Marianne Bevis/flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Waar een tijd terug nog veel mensen twijfelden aan het aandeel dat mentale veerkracht zou kunnen hebben in het bereiken van topprestaties, wordt het nu gezien als datgene wat noodzakelijk is om zich te onderscheiden van de rest. Erg oneerlijk voor de atleten uiteraard. Maar daar zijn journalisten en het publiek niet altijd mee bezig. In de media werden nu zijn coach en mentale trainer er bij gehaald om te kunnen verklaren waarom hij nu wel in staat was het toernooi op zijn naam te zetten en de spannende wedstrijden te winnen. Terwijl dat voorheen niet altijd het geval was.

Hoe anders was ‘Stan the Man’ tijdens de Davis Cup confrontatie van Zwitserland tegen Kazachstan.

De relatief onbekende tegenstanders van de grote superheld Roger Federer en de kersverse Grand Slam winnaar Stan Wawrinka zouden toch geen probleem moeten worden voor de twee Zwitsers. Zoals wel vaker in de sportwereld betekenen de gegevens zoals die op papier staan veel minder dan mensen zouden willen geloven. Dat maakt sport juist ook zo mooi. En daarom spelen we ook zo graag tegen spelers van wie we op papier al hebben verloren.

federer en wawrinka - mentale veerkracht - slim tennis
Fot. Fred Romero/flickr.com (CC BY 2.0)

De kracht van de underdog positie

Die underdog positie kan ons tot een hoger niveau tillen, omdat we ontspannen zijn. We hebben iets te winnen. Maar wanneer jij diegene bent die op papier al heeft gewonnen of zou moeten winnen, die van zichzelf echt niet mag verliezen, die vindt zulke partijen een stuk minder leuk. En verliest om die reden dan ook vaak. Je bent namelijk meer bezig met niet willen verliezen in plaats van de wedstrijd te spelen zoals die is.

Het gevaar van hoge verwachtingen

Wie de Davis Cup ontmoeting heeft gezien zag een hele andere Stan Wawrinka. Een extreem zenuwachtige, onzekere, en op veel momenten falende speler. Een speler die zijn emoties maar minimaal onder controle had. Rackets gingen naar de grond en werden gebroken, hij vloekte en schreeuwde, en 2 van de 3 wedstrijden tegen relatief onbekende spelers werden verloren. De mentale veerkracht die Wawrinka liet zien tijdens het eerste Grand Slam toernooi van dit jaar leek weggevlogen. Hoe is dit verschil mogelijk zou je je kunnen afvragen.

Mijn verklaring voor dit verschil is dat de Davis Cup wedstrijden significant verschilden van de wedstrijden op de ATP-tour. Een aantal verschillen zijn dat in zijn geboorteland Wawrinka wordt toegejuicht in zijn eigen taal en schrijven de media kritische stukken die hij sneller voor ogen krijgt.

Ten tweede zitten vele bekende, en voor hem emotioneel belangrijke mensen op de tribune. Deze mensen verwachten vaak dat hij uit liefde voor de natie van de voor hen onbekende tegenstanders gaat winnen. Die druk is anders, misschien zelfs groter, dan tijdens de andere toernooien, waarin hij alleen voor zijn eigen ranglijst, bankrekening en passie speelt. Maar misschien wel belangrijker is dat alle factoren hem er onbewust op wijzen dat hij die onstuimige, soms agressieve speler is, die moeite heeft om zijn emoties en zenuwen onder controle te houden tijdens belangrijke wedstrijden.

In het buitenland, met name in het altijd “relaxte” Australia, voelt hij zich vrijer, en kan hij meer die persoon zijn die hij wil zijn. Ook op de baan. Ontspannen, rustig, en zelfverzekerd. In Zwitserland wordt hij er automatisch, en daarom enigszins buiten zijn controle, op gewezen dat hij een mix is van zijn genen en omgeving, waar hij jarenlang mee geworsteld heeft.

Mentale veerkracht trainen?

Sportpsychologische begeleiding is dan ook iets wat kan helpen om vaker, constanter, en beter met die druk om te gaan. Kun je goed omgaan met tegenslagen en wedstrijdsspanning tijdens de ene wedstrijd, dan wil dat niet zeggen dat je er onder alle omstandigheden goed mee om kan gaan.

Heb jij ook last van wedstrijdspanning en externe factoren die je spel dusdanig beïnvloeden dat je er wat mee wilt doen? Neem dan gerust contact met Ajdin op. Mijn naam is Frans Folkvord en ik werk met Ajdin samen. Ik ben een ervaren sportpsycholoog en ik heb al vele sporters geholpen om meer uit sport te halen.

  • WhatsApp
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • 1share

Gerelateerde artikelen:
  1. Mentale tennis aspecten moet je zeker trainen
  2. Mentale weerstand: wat houdt het in?
  3. Emotie controle is een vaardigheid die je kan trainen (Tennistip nr. 25)

Tennis Nieuws mentale weerbaarheid, prestatiedruk, sportpsychologie

Lees Interacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de wekelijkse Slim Tennis Tip en ontvang dit e-boek gratis!
slim tennis wedstrijdvoorbereidingDownload nu!

Best verkochte product

  • the mental habits of winners The Mental Habits of Winners (EBOEK)
    Waardering 5.00 uit 5
    €10,00 incl. BTW

Artikelonderwerpen

  • Tennis Kennis (34)
  • Tennis Kids (15)
  • Tennis Nieuws (14)
  • Tennistips (61)

Slim Tennis Oprichter

Ajdin Kolonic

Ajdin Kolonić
Ga uitdagingen aan met een glimlach, en je bent verzekerd van succes.

WhatsApp Ajdin Kolonic

Ajdin is een actieve categorie 3-speler. Hij is een KNLTB gecertificeerde Tennisleraar A. Zijn doel is tennissers te helpen hun mentale spel te versterken, met als doel meer spelplezier en vaker winnen.

Jos Klaassen, oud Bondsjeugdtrainer en docent trainersopleiding KNLTB.Ajdin toonde zich als jonge speler al geïnteresseerd in functioneel denken en trainen. Technische en tactische tips nam hij niet zomaar aan, hij wilde altijd eerst begrijpen waarom! Daarbij bewust van de op hem gerichte doelen, inpassend in zijn spel, maar ook passend bij zijn eigen karakter en gevoel.
Wouter Kropman, Tennistrainer en -coach.Typerend voor Ajdin als speler is dat hij nooit wedstrijden verliest die hij eigenlijk had moeten winnen. Als er een mogelijkheid bestaat om de wedstrijd naar zich toe te draaien, dan zal hij deze vinden en gebruiken. Dat is waar Ajdin zijn aandacht op richt tijdens een wedstrijd, en dat is waar hij goed in is!

Lees meer aanbevelingen...

Mentaal Sterk

Mis je iets op deze website? Of heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten

Slim Tennis

Privacy Policy · Sitemap · Contact

Copyright © 2023 · Slim Tennis · Log in