Zoals jij waarschijnlijk ook, ben ik op het moment aan het uitkijken naar Roland Garros. Misschien wel de Grand Slam waar mentale weerstand de grootste rol speelt. De heldhaftige vijfsetters, verrassende uitslagen en de grote vraag: welke hoog geplaatste spelers overleven de eerste week en welke niet?

Als onderdeel van een van mijn college’s las ik een onderzoek van Markus Gerber en collega’s over mentale weerstand. We noemen het ook mentale weerbaarheid of mentale veerkracht. Ik moest gelijk denken aan Nick Kyrgios. De Australische tiener die het op Australian Open dit jaar moest opnemen tegen Andreas Seppi, de man die niemand minder dan Roger Federer in de ronde ervoor had uitgeschakeld.
Deze wedstrijd leek in het voordeel van Seppi beslist te worden toen Seppi met twee sets tegen nul voor kwam. Maar Kyrgios liet een kwaliteit zien die toptennissers moeten bezitten als ze achter staan: mentale weerstand. Kyrgios hield dankzij zijn mentale weerstand het geloof in een goede afloop en hij toonde zijn vechtlust. Hij won uiteindelijk in vijf sets van Seppi na een matchpoint overleefd te hebben (bekijk hier de samenvatting van deze wedstrijd).
Er zijn maar weinig spelers die terug kunnen komen van een grote achterstand. Alleen de spelers die deze mentale weerstand hebben, kunnen zo’n wedstrijd nog omkeren. Mentale weerstand is de kracht om overeind te blijven en te blijven presteren onder mentale druk en stress. De mentale druk kent verschillende soorten. In het geval van Kyrgios stond hij twee sets tegen nul achter. Maar een enkele spannende tie-break kan ook mentale druk en stress met zich meebrengen.
Mentale weerstand en moeilijke wedstrijden
Het onderzoek van Markus Gerber en collega’s heeft aangetoond dat mentale weerstand helpt in het omgaan met stressvolle situaties die mentale druk veroorzaken. Mentale weerstand is dus cruciaal bij moeilijke wedstrijden. Twee tips om deze mentale weerbaarheid te ontwikkelen zijn:
- Probeer als je onder druk staat te visualiseren dat je onder deze druk uitkomt. Op het moment dat je een goede afloop voor je ziet, begin je erin te geloven en ga je beter spelen.
- Blijf in het moment van de wedstrijd. Focus bij een achterstand dus alleen op het volgende punt en vermijd gedachten over het verleden (waarin je een set verloor bijvoorbeeld) of over de toekomst (“als ik twee punten verlies, verlies ik de wedstrijd”).
Dus ook al sta je achter of is de wedstrijd enorm spannend, dankzij je mentale weerstand overleef je deze situaties! Maar wat is mentale weerbaarheid volgens jou? Wat houdt het in? En hoe weet je of je het hebt? Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Laat hieronder een reactie achter!
Wil je mentaal sterker worden, kijk dan ook naar het bredere aanbod van Slim Tennis! Meld je aan voor een webinar. Of bestel een van de producten in de webshop. Of download de Inner Tennis app. Je kan ook een kijkje nemen op de internationale webpagina van Slim Tennis, namelijk Top-Tennis.net.
Referenties:
M. Gerber, S. Brand, A.K. Feldmeth, C. Lang, C. Elliot, E. Holsboer-Trachsler, U. Pühse (2012).
Adolescents with high mental toughness adapt better to perceived stress: A longitudinal study with Swiss vocational students. SciVerse ScienceDirect Journals, 54, 808-814.
Geef een reactie