Hey tennisplayer! Wat weet jij eigenlijk van jezelf als tennisspeler? Hoe goed ken jij jezelf? Dit is geen makkelijke vraag hoor. Want je bent nog jong en dan moet je nog veel over jezelf ontdekken. Bovendien ontwikkel jij je op jouw leeftijd nog voortdurend, dus verander je óók steeds. Maar dat wil niet zeggen dat het niet leuk is om er eens over na te denken èn dat het slim is om te doen. Ontdek jezelf, en je wordt beter in het spelen van wedstrijden.
Het zit namelijk zo. Als jij je er bewust van wordt hoe jij je voelt en gedraagt op de baan, dan kun je wat veranderen als dat nodig is.
Óf het geeft je zelfvertrouwen als je ontdekt dat je bepaalde eigenschappen hebt die juist heel gunstig zijn voor een wedstrijdtennisser.
Ik kan me voorstellen dat je het voorgaande nog wat onduidelijk vindt. Daarom zal ik je een verhaaltje vertellen. Dan valt het kwartje waarschijnlijk zo.
Slow Starter
Toen ik zo oud was als jij, trainde ik heel veel en speelde ik veel wedstrijden. Liever stond ik op de tennisbaan dan dat ik op school zat. Ik wist dat ik nooit proftennisser zou worden, maar wel wilde ik zo ver komen als ik kon. Dat vond ik leuk. En daar deed ik hard mijn best voor.
Zo speelde ik bijvoorbeeld iedere zomer en winter veel toernooien. Vooral in de zomervakantie elke week wel één. En doordat ik zoveel wedstrijden speelde, kreeg ik steeds meer ervaring. En ook gingen mij dingen van mezelf opvallen. Dat was iets wat bijna vanzelf gebeurde.
Bijvoorbeeld dit. Op een goeie dag ontdekte ik dat ik een ‘slow starter’ ben. Dat is iemand die in de wedstrijd langzaam op gang komt omdat ie nog moet wennen en pas na een paar games de ballen pas ècht lekker gaat raken. Hoe ik me daarvan bewust werd?
Misschien kwam het wel doordat ik een keer tegenover een meisje stond dat heel nonchalant inspeelde. Ze sloeg geen bal goed over het net. We liepen alleen maar ballen te rapen. Ik ergerde me enorm, maar zei er niks van. In plaats daarvan stelde ik voor om te gaan tossen en met de wedstrijd te beginnen omdat ik vond dat verder inspelen toch geen zin had.
Ondertussen begon ik met een héél geïrriteerd gevoel aan de wedstrijd en bovendien was ik totaal niet opgewarmd. Een goeie start hè? Nou, niet echt! Ik weet niet meer hoe de wedstrijd is afgelopen maar ik had zeker niet lekker gespeeld. “Zoiets moet me niet nog een keer gebeuren!” dacht ik op de fiets terug naar huis. Maar wat te doen?
Blik terug op jezelf
De oplossing had ik vrij snel gevonden. Het was ook niet heel moeilijk. Voortaan moest ik me beter voorbereiden zodat het niet meer uitmaakte als ik tegenover iemand stond die niet serieus wilde inspelen. Ik moest dus vóór de wedstrijd altijd en niet af en toe, een goeie warming-up doen en het liefst eerder op de dag inslaan.
Zo was ik dus iets te weten gekomen over mezelf als tennisser. En doordat ik dit wist, kon ik mijn gedrag aanpassen: altijd een warming-up doen. En zo had ik bijna nooit meer een slechte start. Dit kun jij ook.
Maar, ik zei het al aan het begin, op jouw leeftijd is het niet makkelijk om jezelf al zo goed te kennen. Daarom heb ik hieronder als hulpje een checklist gemaakt die het eenvoudiger maakt om jezelf te ontdekken.
Ga eens na wat op jou van toepassing is, zet daar een kruisje achter en ontdek jezelf. Vraag je dan vervolgens af: heb ik wat aan dit gedrag of gevoel? Zou ik het willen veranderen? Zo ja, hoe dan? Als je dit moeilijk vindt, schakel dan de hulp van je trainer in. Zet een kruisje achter wat op jou van toepassing is…
Ontdek jezelf: Deel 1
- Ik wil per sé winnen.
- Ik heb een hekel aan verliezen.
- Ik ben vóór de wedstrijd altijd zó zenuwachtig dat ik de eerste paar games sta te trillen op mijn benen.
- Ik ben eigenlijk nooit zenuwachtig.
- Ik word op spannende momenten altijd zenuwachtig en daardoor verlies ik vaak het punt.
- Als ik in de wedstrijd vóór sta dan heb ik moeite om mijn voorsprong te behouden en de wedstrijd af te maken.
- Als ik in de wedstrijd vóór sta dan voel ik me zelfverzekerd en dan win ik meestal de partij.
- Als ik achter sta ga ik pas goed mijn best doen.
- Als ik achter sta raak ik ontmoedigd en geef ik op.
- Ik geef nooit op en ben een echte vechter.
Ontdek jezelf: Deel 2
- Ik word niet snel boos. Ik word wel eens boos maar dat helpt me juist om weer beter te gaan spelen.
- Als ik boos word dan kan ik mezelf niet meer kalmeren en verlies ik vaak mijn partij omdat ik mijn boosheid niet van me kan afzetten.
- Als ik heb verloren blijf ik na de wedstrijd lang mokken.
- Als ik heb verloren zit ik niet bij de pakken neer maar heb ik vrij snel zin in een volgende partij.
- Ik heb een goede warming-up nodig. Anders kom ik niet lekker in de wedstrijd.
- Ik doe nooit een warming-up voordat ik aan mijn wedstrijd begin.
- Ik kijk tegen mijn tegenstander op als hij of zij een hogere ranking of plaatsing heeft, en word dan onzeker.
- Het maakt me niet uit of mijn tegenstander een hogere ranking of plaatsing heeft.
- Ik vind het fijn als er veel mensen kijken.
- Ik wil het liefst op een baan spelen waar niemand me kan zien.
- Ik wil dat altijd mijn ouders of één van mijn ouders kijken.
- Mijn ouders mogen niet komen kijken naar mijn wedstrijd.
Ontdek jezelf: Deel 3
- Ik ben snel afgeleid door wat er om me heen gebeurt.
- Ik kan me meestal goed concentreren.
- Ik houd meer van vrij spelen en trainen dan van wedstrijden spelen.
- Ik heb bijna altijd lol in het spelen van een wedstrijd.
- Ik heb eigenlijk altijd wel veel zelfvertrouwen als ik een wedstrijd speel.
- Ik voel me best wel snel onzeker over mijn spel en de wedstrijd.
- Als ik de baan opga, dan zie ik wel hoe ik ga spelen.
- Als ik de baan opga, dan heb ik meestal wel een spelplan.
- Ik let op mijn tegenstander en ik zie wanneer hij boos wordt of zenuwachtig is.
- Ik let totaal niet op mijn tegenstander en ik heb geen idee hoe hij of zij zich voelt.
- Als het kan, dan pik ik wel eens een punt.
- Ik ben altijd heel eerlijk op de baan.
Ontdek jezelf: Deel 4
Maak tot slot een compleet en overzichtelijk plaatje van jezelf, door hier op te schrijven wat je hebt ontdekt en wat je gaat doen om jezelf te veranderen als je dat nodig vindt. Waaraan ge je werken?
Ik heb ontdekt over mezelf dat:
…
Ik zou het volgende willen veranderen:
…
De bovenstaande lijst is trouwens niet compleet hoor, dus vul hem maar aan als je nog iets bedenkt. Of laat me weten wat je vindt van dit tenniskids artikel. Laat hieronder een reactie achter!
Oh, en als je een beetje Engels kan, probeer dan de app Inner Tennis. Daar vind je een makkelijk te volgen programma om mentaal sterker te worden. Succes!
Geef een reactie