Een kenmerk van grote atleten is hun vermogen om de mentale barrières te herkennen die hun prestaties beperken. Drie jaar na het winnen van zijn eerste Grand Slam-titel op de Australian Open in 2008, deed Novak Djokovic het opnieuw in 2011 door Andy Murray met 6-4 6-3 6-2 te verslaan. In de tijd tussen de twee titels doorstond Djokovic kritiek voor zijn gebrek aan succes, wat resulteerde in periodes van twijfel aan zichzelf. Hieronder een aantal pro tennis tips die de mentale sprong van Djokovic beschrijven.
Djokovic was zelfs bestempeld met het label ‘the one-slam wonder,’ en begon te twijfelen aan zijn vermogen om te concurreren op het niveau waarvan hij ooit onderdeel maakte.
In plaats van het maken van aanpassingen in de manier waarop hij speelde, richtte Djokovic zich op het overwinnen van de mentale uitdagingen die hem afhielden van het bereiken van zijn echte potentieel. De last van zijn gebrek aan succes werd een “mentale kwestie,” vertelde Djokovic aan verslaggevers.
Elke keer dat je daar staat, weet je. Je wil zo graag winnen. Maar sommige dingen gaan nu eenmaal mis. Je gaat te veel nadenken. Je maakt je zorgen en je zit te veel in je hoofd. Het is een mentale strijd, zeker weten! Het komt erop neer dat tennis een zeer mentale sport is.
De mentale sprong van Djokovic
Na zijn triomf op de Australian Open 2011, vroegen verslaggevers Djokovic wat hij veranderd had aan zijn spel om weer aan het top van zijn kunnen te geraken. “Er ging een knopje om in mijn hoofd. Het is een grote mentale strijd geweest, omdat ik probeerde om mijn professionele leven gescheiden te houden van mijn privéleven. Als iets niet goed ging in mijn leven buiten tennis om. Dan werd dat ook op de tennisbaan gereflecteerd. Ik ben erin geslaagd om dat probleem te overwinnen en mezelf echt te wijden aan mijn sport, tennis. Dat was een groot succes voor mij als persoon,” zei Djokovic.
Djokovic’s vermogen om zijn mentale strijd te erkennen hielp hem om een meer zelfverzekerde en gefocuste aanpak te ontwikkelen aan het begin van 2011. Veel van de spelers die ik in mijn coaching sessies meemaak, hebben de fysieke vaardigheden en het talent om te slagen. Maar een zwakke mentale spel weerhoudt ze van het bereiken van hun potentieel. Ik leer deze spelers de volgende tips om hen de mentale vaardigheden te helpen toepassen. Zodat ze de mentale barrières die hun prestaties beperken voorgoed overwinnen.
Pro tennis tips voor het overwinnen van mentale barrières
De eerste stap is om de zelfopgelegde grenzen van je eigen succes te ontgrendelen. Spelers moeten identificeren wat hun eigen mentale barrières en ongezonde overtuigingen zijn. Deze verhinderen ze om consequent hun beste prestaties te leveren. Als jij denkt dat je niet in staat bent door je prestatiebarrière heen te breken. Dan zal het je waarschijnlijk ook niet lukken.
Stap twee is het uitroeien van ongezonde verwachtingen en irrationele overtuigingen. Bijvoorbeeld, zodra Roger Banister de vier-minuten mijl record brak, brak iedereen het. Dit kwam omdat de geloofsbarrière was doorbroken. Erken en doorbreek je eigen zelfbeperkende overtuigingen die je potentieel beperken.
Volg de massa absoluut niet. De toptennissers in de wereld conformeren niet. Ze laten hun denkprocessen niet beperkt worden door de verwachtingen van anderen of hetgeen anderen denken dat mogelijk is.
Richt je bij tennis niet op de uitkomst of het resultaat dat je probeert te bereiken. In plaats daarvan, focus op één slag, één punt, of één service. Gericht zijn op het proces is de sleutel tot het winnen. Je moet elke slag of punt dezelfde intensiteit geven ongeacht hoe dicht je bij winst of verlies bent.
Groei mentaal! Schrijf je in voor de wekelijkse slim tennis tip, en je krijgt gratis een e-boek over de slimste methode van mentale wedstrijdvoorbereiding. Lees ook mijn boek The Mental Habits of Winners, a Step-by-Step Guide to Becoming a Mentally Strong Tennis Player.
Geef een reactie