
In mijn vorige artikel bespraken we de 4 hoofdelementen van het tennisspel: techniek, conditie, mentaliteit, en tactiek. In dit artikel ga ik verder door de volgende vraag te stellen en te beantwoorden: “Door wie of wat wordt de juiste tennis tactiek voor jou bepaald?” Het antwoord in het kort is: “je speltype.”

De tactische piramide heb ik in mijn vorige artikel al geïntroduceerd. Dit artikel is gewijd aan het basisblok van de tactische piramide. Namelijk het speltype. Let goed op. Want je speltype is bepalend voor je strategie, tactiek, en de resulterende bedoelingen.
Wat is jouw speltype?
Het kost wel een jaar of 5-6 om een uitgebalanceerd speltype te ontwikkelen. Naast lichaamsbouw en technische mogelijkheden bepaalt je karakter voornamelijk het speltype. Daarom staat dit aan de basis van de tactische piramide.
Waarom speel jij graag tenniswedstrijden en waaruit haal jij je plezier in tennis? Ben je iemand die het niet uitmaakt of je wint of verliest, mits je maar lekker hebt gespeeld hebt? Want misschien haal je je voldoening uit lekker doorslaan of flink rennen. Of ben jij de speler die met heel veel geduld de tegenstander aan de galg wil krijgen en snelle punten juist niet zo leuk vindt?
We onderscheiden vier verschillende speltypes. Over alle vier komen we nog uitvoerig te spreken. Probeer voor nu jezelf in een van de onderstaande speltypen te herkennen.
- De afwachtende baseliner (de ‘counter-puncher’)
- De dwingende baseliner (de ‘beuker’)
- De veelzijdige speler (de ‘schaker’)
- De voorwaartse speler (‘de serve-volley speler’)
Tactisch talent of tactiek trainen
Stel, je bent een motorisch vaardige speler. Je slagen zijn min of meer aangeboren en lijken als vanzelf te gaan. Dan heb je technisch/motorisch talent. Maar je kunt ook die speler zijn, die vrijwel elke slag heeft moeten aanleren. Vaak door veel en intensief te trainen. Dat aangeboren talent kan ook fysiek/conditioneel zijn. Heb je van nature een atletisch lijf of moet je veel conditioneel werk verrichten om je lichaam in een goede conditie te krijgen?
Zo ook met spelinzicht, oftewel tennis tactiek. De ene speler heeft het al van kinds af aan en een ander leert daar nog elke dag in bij. Je leert zeker door wedstrijden te spelen! Maar als je in die wedstrijden nou steeds dezelfde fouten maakt. En jij (of je coach) analyseert jouw wedstrijden niet. Dan verlies je steeds op dezelfde manier van dezelfde type tegenstander. Zou het niet slimmer zijn om op zijn minst een goede strategie te ontwikkelen als basis voor een tactisch plan?
Een goede strategie als basis voor een tactisch plan leer je in beginsel door een goed opgezet tennistrainingsplan? In mijn volgende artikel kom ik daar uitgebreid op terug. Strategie is nog een globaal plan. Hierin is je speltype het uitgangspunt, maar het wordt mede bepaald door de baansoort en het speltype van de tegenstander.
In het volgende artikel komen we dus steeds dichter bij het wedstrijdspel zelf. We gaan het dan hebben over jouw favoriete aanpakgedrag en over de tennishandeling. Onder tennishandeling worden alle acties verstaan die jij in een wedstrijd uitvoert.
Tips om tactiek te trainen
Voor nu enkele tips die je zelf met een tennismaatje kunt toepassen. Of je kan ze met je trainer bespreken en aanpakken tijdens de tennisles.
Tactiek tip 3: ontdek je speltype.
Bepaal jouw eigen speltype. Speel je altijd je eigen spel of kun je er, indien nodig verandering in aanbrengen? Bespreek dit vooral met een speler die jou goed kent!
Tactiek tip 4: train functioneel, passend in je speltype.
Hoe train jij? Train je functioneel? Hou je voor jezelf bij hoe goed je een oefenopdracht uitvoert? Krijg je meestal gesloten (“zó moet je het doen”) of open opdrachten (“maak je keuze en ontdek wat goed voor je voelt”) van je trainer? Bespreek dit eens met je trainer!
Schroom niet om hieronder een opmerking of vraag te plaatsen. Ik zal het direct beantwoorden en daarmee niet alleen jou helpen, maar hopelijk ook andere spelers die op het vlak van tennis tactiek nog willen groeien. – Met sportieve groet, Jos Klaassen
En als je hulp nodig hebt om je speltype te ontdekken, neem een mental coaching sessie bij Ajdin Kolonic. Hij is mijn voormalige pupil geweest in de trainersopleiding. Of je kan zijn app Top Tennis Tracker downloaden. Deze is ook heel waardevol in het ontdekken van de type van je spel.
Bij dubbel partner zegt ,lopen naar de bal , of ze zegt je valt terug in de tweede set