Overal wordt het ons aangepraat. Sportdrankjes in alle kleuren van de regenboog die speciaal ontworpen zijn om ons die extra boost te geven en dat het de ideale dorstlesser is na de match. Maar moeten we dat geloven? Helpt sportdrank ons echt om het beste uit onszelf te halen of is het onzin waarmee bedrijven ons geld willen aftroggelen?
Een van deze sportdranken is Gatorade. Wellicht heb je hun reclame gezien. Gatorade is één van de bekendste namen als het gaat om sportdrank. In dit reclamespotje zijn er allerlei (bekende) atleten te zien die hard trainen. Tennissers, basketballers, boksers en ga zo maar door. Het reclamespotje heet dan ook heel toepasselijk ‘Hard Work.’ Aan het einde van hun trainingssessie grijpen ze allemaal naar een sportdrank. Het spotje begint en eindigt met de slogan ‘Winning is.’ Waarna er op het einde de Gatorade logo in beeld komt. Met hard werken en trainen kom je er en Gatorade is er om je daarbij te helpen. Om je te helpen naar de overwinning.
Sportdrank onderzoek
Sportdranken, of koolhydraat-elektrolyt drankjes, zijn bedoeld om de hydratatie te handhaven en elektrolyten te herstellen. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde energiedrankjes die cafeïne bevatten. Om te kijken of deze dranken echt voor een verschil zorgen zijn er uiteraard onderzoeken uitgevoerd om deze vraag te beantwoorden.
In het onderzoek van Roberts, Tarpey, Kass, Tarpey & Roberts (2014) deelden zij fietsers op in twee groepen. Beide groepen deden drie sportactiviteiten van 2,5 uur op 50% maximaal vermogen, gevolgd door een 60 kilometer fietsprestatietest. Bij één groep kregen de deelnemers sportdrank en bij de andere groep een placebo (gearomatiseerd water wat smaakt als een sportdrank).
Wat blijkt? Er waren verschillen gevonden tussen de twee groepen. De sportdrank verbetert vloeistoftoediening, wat een voordeel kan geven aan individuen tijdens aanhoudende intensiteit van een training dan wel een wedstrijd. Volgens dit onderzoek kan het dus verstandig zijn om sportdrank te drinken tussen het sporten door.
Er zijn ook onderzoeken uitgevoerd met tennissers. In het onderzoek van Brink-Elfegoun et al. (2014) lieten zij tennissers een aantal tennistoernooien spelen met meerdere opeenvolgende wedstrijden afgewisseld met korte herstelperiodes. Er werd gedronken voor de match, tijdens en erna. Het doel was om te kijken of er sprake was van een daling van fysieke prestaties in vergelijking met deelnemers waar er alleen water werd gedronken. Ook hierbij werd er gebruik gemaakt van twee groepen deelnemers. De experimentele die sportdrank dronk en een controlegroep die water dronk.
Voor wat betreft het onderlichaam toonden de resultaten aan dat het spelen van drie gesimuleerde tenniswedstrijden in een periode van zesendertig uur niet aanzienlijk de fysieke prestaties verlagen. Opeenvolgende wedstrijden afgewisseld met korte herstelperiodes hadden echter wel een invloed op het bovenlichaam, met name de ‘triceps brachii.’ Deze waren meer vermoeid bij de groep die water dronk dan de groep die sportdrank dronk. Wederom een indicatie dat sportdrank de prestatie kan beïnvloeden, al blijft het tot een positieve invloed op de triceps bij opeenvolgende wedstrijden.
De keuze is aan jou
De twee onderzoeken hierboven genoemd wijzen uit dat sportdrank onder bepaalde omstandigheden een positief effect kan hebben op fysieke prestaties. Maar de omstandigheden bij deze onderzoeken waren vrij specifiek. In de sportwereld is er een discussie gaande omtrent het nut van sportdrank. De ene groep zegt dat het wel werkt en een andere beweert weer van niet. Het zijn niet alleen wetenschappers die onderzoeken uitvoeren, maar ook sporters zelf en coaches. De een zweert erbij en de ander vindt het maar chemische troep.
Uiteindelijk is de keuze aan jou. Probeer het uit en kijk wat het met je doet. Verwacht in ieder geval geen wonderen. Het belangrijkste is dat je er een routine en ritueel om bouwt en het drinken als een mentale rust– en herstelfactor ziet. Richt je voornamelijk op gezonde voeding, hard trainen en je mentale overtuiging. Want dat is uiteindelijk veel sterker dan water en/of sportdrank. En zo voorkom je ook blessures.
Wat zijn jouw ervaringen met sportdrankjes? Zorgden ze voor een extra boost of waren ze niet meer dan een zoete dorstlesser? Deel jouw ervaringen door hieronder een reactie achter te laten.
Zoek jij ook naar alle mogelijke manieren om je tennis naar een hoger niveau te tillen? De tennis kennis artikelen, tennistips en producten op deze website helpen je daarbij! Maar kijk ook verder. Ajdin Kolonić, de oprichter van Slim Tennis, heeft een boek geschreven: The Mental Habits of Winners, A Step-by-Step Guide to Becoming a Mentally Strong Tennis Player. Lees dit boek. Of download een van zijn apps: Top Tennis Tracker en Inner Tennis. Er zijn manieren om een betere tennisser te worden, zonder ook maar een voet op de tennisbaan te zetten. En die vind je hier!
Referenties
J.D .Roberts, M.D. Tarpey, L.S. Kass, R.J. Tarpey & M.G. Roberts (2014).
Assessing a commercially available sports drink on exogenous carbohydrate oxidation, fluid delivery and sustained exercise performance
T. Brink-Elfegoun, S. Ratel, P. Leprêtre, L. Metz, G. Ennequin, E. Doré, V. Martin, D. Bishop, N. Aubineau, J. Lescuyer, M. Duclos, P. Sirvent & S.L. Peltier (2014).
Effects of sports drinks on the maintenance of physical performance during 3 tennis matches: a randomized controlled study
Geef een reactie