Op de Slim Tennis Facebook-pagina werd onlangs een artikel gedeeld over de tennis blessure van Roger Federer. In dit artikel vertelde de Zwitser hoe hij tijdens zijn carrière om is gegaan met zijn lichaam.
In 2004 besloot de voormalig nummer één van de wereld al na te gaan denken op de lange termijn. Zo laste hij waar nodig rustpauzes in en maakte hij een selectie van de toernooien die hij wilde gaan spelen. Hier heeft hij nu op 33-jarige leeftijd nog steeds profijt van.
Roger Federer
Toen ik nummer één van de wereld werd, besloot ik met mijn fitnesscoach Pierre dat we voor de lange termijn gingen plannen. Ik had voor het geld en de toernooizeges kunnen gaan. Vaker wedstrijden spelen, harder trainen. Maar ik besloot het bij zo’n twintig toernooien per jaar te houden.
Achteraf is dit een goede keuze geweest van ‘The FedExpress.’ Hij heeft zijn lichaam niet al op jonge leeftijd volledig uitgeput. Hij bleef ook nooit door tennissen wanneer hij last had van een tennis blessure. “Als ik speel, moet ik goed kunnen spelen, en blessurevrij,” aldus Federer, die vandaag de dag nog steeds zijn beste tennis speelt op de grote toernooien.
Een tennis blessure confronteert je met een moeilijke keuze
Het is als tennisprof niet altijd makkelijk om deze keuze te maken. Het (op tijd) nemen van een rustpauze heeft natuurlijk ook een aantal consequenties. Er komt namelijk geen prijzengeld binnen en er worden geen punten voor de wereldranglijst verdiend. Vaak zie je dat tennissers dan denken dat ze nog wel even door kunnen blijven spelen en dat de pijntjes vanzelf wel zullen verdwijnen.
Het maken van die keuze kan ook verkeerd uitpakken. Dat zie je bijvoorbeeld bij een speler als Robin Haase. De inmiddels 27-jarige Nederlander was een grote belofte maar kreeg al op jonge leeftijd te maken met blessureleed. De laatste jaren speelt hij gemiddeld dertig toernooien per jaar, maar klaagt dan ook regelmatig over pijntjes.
Voorkom eigen blessures
Heb je zelf tijdens het tennissen ook wel eens last van een blessure, zorg dan dat je op tijd luistert naar je eigen lichaam. Maak dat onderdeel van je tennis strategie. Op deze website hebben we ook een aparte pagina met daarop informatie over de meest voorkomende tennisblessures. Het is namelijk beter om een blessure te voorkomen dan om te genezen. En onderschat ook niet het effect van een lichte blessure op je mentale weerbaarheid tijdens een wedstrijd!
Besef ook dat naarmate je ouder wordt, je speltype misschien wel aangepast dient te worden. Zelfs Federer en Rafael Nadal hebben hun spel aanzienlijk aangepast over de jaren heen. Ook dat helpt om je lichaam te beschermen tegen blessureleed. Boek een mental coaching sessie bij Ajdin of volg een webinar als jij je speltype wil ontdekken en veranderen. Of lees wat anderen erover zeggen op Top-tennis.net.
Geef een reactie