
Het tennisspel bestaat uit 4 hoofdelementen. Techniek en conditie, samen ‘het lijf.’ En mentaliteit en tactiek, samen ‘het hoofd.’ Dit zogenaamde tafelmodel heeft alle vier haar poten hard nodig. Tactiek zou je daarbij kunnen beschrijven als de manier of werkwijze om een tenniswedstrijd te winnen.
Deze artikelenreeks over tennis tactiek komt voort uit de op deze website eerder verschenen reeks mentale Slim Tennis Tips artikelen. Hun innige verwantschap lag ten grondslag aan het idee voor deze nieuwe reeks. Want hoe kun je nou logisch (tactisch) nadenken over slimmer spelen, als je nog moeite hebt je aandacht of je emoties onder controle te houden? En als je bijvoorbeeld amper in de gaten hebt hoe sterk je tegenstander speelt, waar hij staat of aan wiens kant het momentum ligt?
Tactisch inzicht
Heb je tactisch inzicht van nature of is dit aan te leren? Het antwoord is dat een aantal spelers (jong en oud) tactisch talent heeft. Oftewel, ze hebben een aangeboren inzicht in het spelletje. Er zijn echter ook veel tactische basisprincipes aan te leren. En daar gaat het onder andere over in deze artikelenserie over tennis tactiek.
Onderwerpen zoals het speltype, de sterkte-zwakte analyse, functioneel trainen en het ontwikkelen van je tactisch denkvermogen zullen aan bod komen.
Voor wie zijn deze artikelen over tactiek?
Tennis is een spelsport. Zo gemakkelijk lijkend bij de profspeler op TV. Maar tegenvallend als je er net aan begint. In het woord ‘spel’ zit iets grilligs en onvoorspelbaars. Je moet namelijk best handig zijn voordat je lol beleeft aan tennis.
Natuurtalenten zullen een aantal tactische zaken wellicht snel doorhebben. Maar voor de beginnende wedstrijdspeler t/m KNLTB niveau 5, zal er veel te leren en uit te proberen zijn. De grootste populatie competitiespelend Nederland, zal elk artikel met interesse tegemoet gaan zien.
De tactische piramide
Tips om tactiek te trainen
Je kunt de onderstaande tips zelf met een tennismaatje toepassen. Maar deins er niet voor terug om ze ook met je clubtrainer te delen. Hij of zij zal er vast ook zelf ideeën mee opdoen voor zijn of haar tennis trainingen.
Tactiek tip 1: waarom tennis je?
Stel jezelf regelmatig de volgende twee vragen: “Waarom tennis ik eigenlijk?” en “Waar haal ik mijn plezier in tennis nou precies uit?” Schrijf je antwoorden uit. Lees ze regelmatig en pas ze zo nodig aan. En realiseer je dat ook eens vlak voor of tijdens je wedstrijd! Bijvoorbeeld aan het begin van de 2e set in geval je de 1e set verloren hebt en dus wat extra motivatie kan gebruiken.
Tactiek tip 2: speel wedstrijden!
Ben jij tennis-tactisch een natuurtalent of kun je nog veel leren? Train jezelf dan daarop! Speel regelmatig oefenwedstrijden en daag jezelf uit. Veel wedstrijden spelen blijft de beste manier om je tactische natuurtalent te ontwikkelen. Ga dus niet alleen crossen, maar daag je sparringpartner uit voor een setje.
Schroom niet om hieronder een opmerking of vraag te plaatsen. Ik zal het direct beantwoorden en daarmee niet alleen jou helpen, maar hopelijk ook andere spelers die op het vlak van tennis tactiek nog willen groeien. – Met sportieve groet, Jos Klaassen
En informeer naar de tennislessen van Ajdin als je tactisch wil groeien in je spel!
Hoi Arie. Dank voor je reactie! We kunnen een keer een coaching sessie organiseren. Kom ik naar jullie toe. Het beste is om een beeld te hebben van de speltype van uw dochter en zoon, voordat we de verschillende, en de optimale, tactische patronen bespreken. Stuur gerust een verzoekje via het contactformulier indien dat jullie wat lijkt. Grtjs, Ajdin
tennis tactiek. wilt U lesboeken benoemen waar ik als vader met mijn zoon 16j en dochter 15j.
mee uit de voeten kan. we zijn nu 10 jaar bezig. maar het gaat bij tennislessen alleen maar om techniek.
ik ben opzoek naar oefeningen van tennis tactiek, die we thuis op onze zelf ingerichte tennisbaan kunnen oefenen. alle tennisboeken die ik bestel via internet gaan steeds over beginnelingen. wij willen wat hogerop.