Stel, je wilt toch wat meer trainen dan de begeleide trainingen alleen en je wilt dit ook zo effectief mogelijk doen. Dan is dit misschien wel wat voor jou. In de studie van Harris (2010) hebben ze gekeken naar de effectiviteit van een tennis training die toegediend wordt via een mobiele telefoon of iPod.
Het was dus ook de bedoeling om een onbegeleide tennis training zo effectief mogelijk te laten verlopen. Maar hoe werkt dit trainingsprogramma via je iPod dan precies?
Effect van muziek
Eerdere onderzoeken tonen aan dat muziek een grote invloed heeft op je tennis training. Muziek bepaalt het tempo van de training. Wanneer je naar een ‘up-tempo’ liedje luistert heb je vaak moeite om stil te zitten en dit motiveert dus ook om harder te trainen. Het is niet voor niets dat ze in de sportschool geen ‘love songs’ afspelen.
Muziek zorgt ervoor dat je meer motivatie krijgt om door te gaan. Het maakt je vrolijk en heeft een positieve invloed op het behalen van je gestelde doelen in een training. Dit is dan ook de reden dat muziek al wordt gebruikt door coaches in hun trainingen.
Opgenomen zelfspraak tijdens de tennis training
Naast muziek heeft zelfspraak een grote invloed op je training. Wanneer het niet lekker gaat, zal je zelfspraak een negatieve lading krijgen. Dit heeft invloed op je prestaties tijdens de training. Wanneer je onbegeleid aan het trainen bent, is deze negatieve zelfspraak dan ook het enige wat je aandacht krijgt. Zo zorgt het dan ook voor slechtere prestaties.
Vandaar dat er is gekeken naar het effect van een ‘surrogaat coach.’ Dit is een coach die je toespreekt tijdens je onbegeleide training door middel van je iPod of mobiele telefoon. Deze coach zorgt ervoor dat je niet alleen naar je eigen zelfspraak luistert en hierdoor dus uit de negatieve spiraal komt. Dit heeft een positief resultaat op je prestaties.
De nieuwe tennis training
Uiteindelijk hebben ze deze combinaties gemixt en ontstond er dus een trainingsprogramma via een ‘smart phone,’ waarin er muziek is, maar ook begeleiding van een ‘surrogaat coach.’ Het resultaat was een onbegeleide training waarin je toch veel resultaat kunt halen. Het trainingsprogramma kan natuurlijk de begeleide trainingen niet vervangen. Maar het kan wel een hele effectieve manier zijn om zelf meer te werken aan je mentale tennisspel!
Is dit proberen waard? Luister jij wel eens naar muziek op de baan of op het bankje? Weet je welke pro’s hier gebruik van maken? Laat een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar je mening.
Op deze website vind je artikelen en tennis tips over alle mentale onderwerpen. Maar bekijk ook de producten in de webshop. Of download de Inner Tennis en Top Tennis Tracker apps die de oprichter van Slim Tennis ontworpen heeft. De meeste spelers kunnen groeien in hun mentale spel. De hulpmiddelen daarvoor zijn er!
Referenties
Harris, B. A.
iPods, a surrogate coach for junior and subelite athletes: new ideas based on a review of the literature; Sports Coaching and Administration, Australian College of Physical Education (ACPE), 24, 3507-3519.
Geef een reactie