Laten we eerlijk zijn, het voelt goed als anderen ons erkenning geven en onder de indruk zijn van ons spel. Gevaar hiervan is echter dat je gewend raakt aan deze erkenning. En dat het je gedachten en je manier van spelen beïnvloedt. Voor je het weet maak je je tijdens het spelen zorgen over wat anderen zullen zeggen als je verliest of wint. Wil je goed mentaal tennis spelen, dan moet je intentie op de baan altijd zijn om te genieten.

Wat kun je veranderen om meer voor jezelf te spelen
Herinner jezelf eraan dat je eigen plezier en prestatie het belangrijkste voor je zijn. Laat de opinies van anderen voor wat ze zijn en speel voor jezelf. Een tenniswedstrijd speel je alleen. Dus ervaar het, en geniet er ook van, zonder tussenkomst van anderen. Je hoeft niet de behoeften van anderen te bevredigen. Jouw spel is van jou.
Tennis is mentaal
Je tennist voor jezelf wanneer het je lukt je tennis mentaal aan te passen en de juiste mentale instelling aan te nemen. Dan zul je beginnen te genieten van de druk die samengaat met wedstrijden. En dan zal je zelfvertrouwen groeien. Je zult een combinatie van vrijheid en onafhankelijkheid op de baan voelen die je het pure plezier van tennis zal doen ervaren.
Laat me weten wat je vindt van deze tennistip over mentaal tennis. Plaats een reactie hieronder.
Wil je je spel tactisch of mentaal verbeteren? Lees dan hier alle andere tennistips.
Ik heb verschillende producten ontwikkeld die allemaal gericht zijn om jou vaker te laten winnen en meer te genieten van het spel. Wil je een makkelijk toegankelijke app die je helpt om je innerlijke tennis-kracht te vinden. Download het hier! Wil je het gestructureerd en gedetailleerd aanpakken, dan is mijn boek vast iets voor je, The Mental Habits of Winners – A Step-by-Step Guide to Becoming a Mentally Strong Tennis Player.
Goede tip, ik speel dubbel met een partner en we hebben al afgesproken dat niemand van ons ooit sorry mag zeggen 🙂 Verder helpt het ons erg als onze focus ligt op het slaan van de bal ipv het verslaan van de tegenstander. Je speelt de bal niet je tegenstander
Deze tip is wel van toepassing op mij, ik ben altijd erg gericht op de ander en zijn spel. laat ik eens door deze tip een stapje terug doen en bij de basis beginnen door voor mezelf te spelen. misschien is het mantra ‘elke bal is een kadotje’ wel een goeie. Plezier staat voorop! ik ben echter altijd zo gebrand op scoren dat ik vaak volledig de mist in ga. Ik wil te graag mooie ballen slaan (je kan je afvragen of ik iets te bewijzen heb) en dat ze meters uit gaan. Goed om het sowieso bespreekbaar te maken door jullie site de mentale kant van het tennisverhaal! groet Sanne
Het focussen op jezelf is idd belangrijk, ik kijk op naar spelers die wellicht beter zijn, geef hem zelfs complimenten en breek mezelf behoorlijk af, misschien is dit niet verstandig en motiveer jezelf niet …de tips hier zijn dus zeker goed, bedankt !
Hoi Erna,
Dank voor je reactie. Bij dubbelspel ligt het inderdaad anders. Je speelt dan eigenlijk ook voor elkaar. Al ben ik geen specialist wanneer het op dubbelspel aankomt, durf ik wel aan te raden om ook naast de baan – en zeker ook over dit soort dingen – met je dubbelpartner te communiceren. Hoe beter je elkaar kent, hoe beter je op elkaars verwachtingen in kan spelen, zowel qua tactiek als mentaal.
Succes en veel plezier,
Ajdin
Heerlijke tip! Vaak lukt me dit ook wel.
Tegenwoordig echter speel ik vaker dubbelspel en dan vind ik het een stuk lastiger om bij mezelf te blijven en me van het commentaar van mijn partner niets aan te trekken
Hoi Fabiola,
Dank voor je reactie. We hebben zeker tips voor kids. Sophie Asberg, schrijfster van het kindertennisboek Zeker Een Beker schrijft artikelen voor kids op onze website. Je kan al haar tennistips voor kids vinden op deze pagina.
Groetjes,
Ajdin
Heb je ook tips voor mijn zoon van 11 jaar? Dus meer in kindertaal?
Ik heb het vanavond al toegepast (je bezig houden met je eigen spel.)
Het ging goed gewonnen
Vandaag maar eens uitproberen! Het ziet er allemaal logisch uit, nu de praktijk nog 🙂
Ik ga het vandaag proberen, kijken of deze theorie in praktijk is te brengen.
Back to basic, waarom tennis je. VOOR DE LOL. Helemaal waar, bedankt voor een leuke tip! Ik neem ‘m mee de baan op.
Laat ik eerlijk zijn: ik speel middelmatig tennis,maar de tips zijn op dit moment op een heel ander gebied nog veel waardevoller voor mij: in juni doe ik een examen als jazz-zangeres en de tips haken net zo goed aan bij mijn struikelpunten: vaalangst, prestatiedruk, herkenning willen, focus, concentratie en ga maar zo door – dank je wel!
Ik reageer even specifiek op deze tip: speel voor jezelf en bepaal zelf hoe je speelt onafh. van je omgeving.
Zelf vind ik de combinatie faalangst en omgeving erg gevaarlijk, omdat de een de ander versterkt. Door uitsluitend op jezelf te focussen en dat positief te doen naar jezelf (pff allebei erg moeilijk) krijg je ook meer vertrouwen in je tennis. In plaats van een negatieve spiraal kom je dan in een positieve flow.
Alleen daaraan werk ik al jaren, maar ik maak kleine stapjes ..!
.
Hoi Joop, thanks voor je reactie.
Belangrijke vraag – hoe komt dat fanatieke in je naar boven, oftewel hoe uit het zich?
Ik denk dat zolang je niet onsportief naar je tegenstanders bent, dat je je zeker niet moet aanpassen. Vechtlust is een belangrijk mentaal aspect. Vaak wordt het echter veroordeelt omdat het resulteert in onsportief gedrag. Ik ga ervan uit dat dit niet het geval is, maar dat mensen om je heen meer geintimideerd worden door je focus en commitment aan de wedstrijd.
Wat dacht je ervan om vooraf aan de wedstrijd aan je tegenstander te vertellen hoe je bent tijdens het spelen, dat dit je stijl is, dat je het goed bedoelt, dat je op deze manier ook het meeste van tennis geniet, dat je hoopt dat ze ermee kunnen omgaan, en dat je uitkijkt naar een sportieve wedstrijd? Zou dat helpen?
Ik ben een fanatieke sporter sommige vinden me wel eens te fanatiek. Ik doe er niemand kwaad mee, maar soms pas ik me toch maar aan en dan heb ik niet echt een lekker gevoel en verlies dan vaker een wedstrijd. Moet ik gewoon me zelf blijven. Wat vind u ervan.
Dank je voor je reactie Hans. Hoe kids begeleiden om de juiste mindset te ontwikkelen is ook wat mij het meeste boeit.
Als je wil kunnen we ook een keer een workshop organiseren voor de ouders van jouw tenniskids, kijk voor een aantal reacties over eerdere workshops op de aanbevelingen pagina.
Laat de ouders van je tenniskids om mee te beginnen vooral begrijpen dat kids hun reacties en emoties overnemen, en dat als ze het gedrag en uiteindelijk ook de mind-set van hun kids willen beïnvloeden, ouders vooral een voorbeeld in acceptatie, emotie-controle, positiviteit, en doelgerichtheid moeten zijn. Hoe? Kunnen we in een workshop behandelen…
Succes en groetjes,
Ajdin
Hoi Adjin,
Voor mij als volwassen speler is dit een hele opgave, onbewust ben je met van alles bezig waardoor je brein bezet is en de concentratie af neemt.
Ik train met kinderen en merk dat ook zij snel onder invloed zijn van hun onbewuste angsten. Hoe zou je dit vertalen voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Ze zijn ook gevoelig en kunnen zich totaal kwijt raken in hun emoties, ouders kunnen dit ook nog eens versterken langs de kant met blikken en opmerkingen.
Nema na cemu Ema :).
Veel succes met je spel.
Geniet er vooral van!
Groetjes,
Ajdin
Hoi Ajdin,
jouw tips waren precies wat ik nodig had.
Nu denk ik heel anders over mijn spel!
Dankje wel HVALA PUNO!
Ik zal jou tips proberen te gebruiken.
Groetjes,
Ema
Zeer toepasselijk.
Laatst zei een tennis trainer tegen een jong talentje
Als je verliest met dikke cijfers en je haalt je eigen nivo dan heb je toch gewonnen. Daar gaat het om genieten en voor je zelf spelen.
Herkenbaar… Je zet jezelf onder druk om te voldoen aan een soort “blauwdruk” hoe je de perfecte bal moet slaan. Je neemt topspelers als Federer als voorbeeld en stelt jezelf steeds weer teleur. Je forceert jezelf en komt in een negatieve spiraal terecht; je gaat tégen jezelf spelen. Sta je stomweg te oefenen dan gaat het ineens veel beter…
Hoi Ajdin,
Bedankt voor de tip!
Ik train al geruime tijd met mindset en leer steeds meer in te zien dat tennis puur mentaal is. Van jezelf winnen is een doel op zich!
Je hebt nooit verloren als je persoonlijke doelen, die je hebt gesteld lukken in een wedstrijd. Voldoening, plezier en leermomenten halen uit de wedstrijd vind ik belangrijker dan de uiteindelijke eindscore!
Dank voor deze mooie tip Ajdin….
Blij dat ik deze site ben tegengekomen!
Tennis nu 3 jaar en vandeweek mijn eerste potje gespeeld (Had me namelijk voorgenomen eerst de techniek wat eigen te maken).
Wat een ellende! Kwam geen bal van mijn racket af.
Er is nog een hoop rotzooi op te ruimen..
Ga ik het tennis voor gebruiken..
Met groet,
Ruud
Bij enkelwedstrijden meestal.
Bij dubbels houd ik tackties rekening met mijn partner.
Hallo Ajdin,
Gefeliciteerd met het afronden van je trainersprogramma! Hij staat nog op mijn verlanglijst maar dit jaar eerst Business Elite.
Ik hoop dat je er mooie dingen mee kunt doen. Veel werkplezier!