Mensen houden er nu eenmaal van om dingen onder controle te hebben. Bij tennis kan deze drang naar controle echter contraproductief werken. Door je spiergeheugen niet te vertrouwen en bewust je slagen te controleren, neem je vaak de nodige risico’s niet. Zo sla je ook niet ontspannen genoeg door de bal.
Deze drang naar controle loslaten, je slagen vertrouwen, en de uitkomst accepteren. Alle zijn van cruciaal belang als je met echte vrijheid wil tennissen. De grote vraag is natuurlijk hoe? Hoe vertrouw je op de techniek die al lang is opgeslagen in je spiergeheugen?
Begin door de onderstaande 5 vragen serieus te beantwoorden voor jezelf:
- Wanneer betrap je jezelf dat je te hard je best doet en geforceerd je slagen probeert te controleren? Bij welke slagen ben je meer geneigd dit te doen?
- Wat denk je dat zou gebeuren als je meer zou loslaten en je lichaam zou vertrouwen, zonder tussenkomst van je bewuste gedachten?
- Zijn er voordelen die je behaalt door bewust te proberen je slagen of de wedstrijd te controleren?
- Welk perspectief zou je helpen om vaker los te laten en je spiergeheugen te vertrouwen?
- Welk oud perspectief zou je dan loslaten?
Leer je spiergeheugen vertrouwen en speel met vrijheid
De drang naar controle in een technische sport als tennis is heel normaal. Ik begrijp ook dat het heel raar en moeilijk kan zijn om jezelf niet te commanderen bij het slaan van de bal. Vooral tijdens bepaalde belangrijke punten. Maar probeer er op de volgende manier naar te kijken. Je speelt en traint waarschijnlijk al jarenlang tennis. De bewegingen en de tactische spelpatronen zijn al een onderdeel van je onderbewustzijn en je lichaam. Immers, je hebt ze al talloze keren uitgevoerd. Ze zijn opgeslagen in je spiergeheugen (/muscle memory).
Vertrouw op dit spiergeheugen en laat andere aspecten van sportpsychologie een tweede rol spelen. Sta jezelf toe om te ontspannen en je intensiteit, vastberadenheid en zelfverzekerdheid te bewaren. Twijfel niet aan jezelf. Je intuïtie en je lichaam weten precies wat ze moeten doen. Laat ze het ook doen zonder jouw bewuste tussenkomst. Denk minder en speel méér. Oefen dit regelmatig in je wedstrijden en training, en je de kracht van je spiergeheugen ervaren.
Ander perspectief aannemen
Om zover te komen dat dit vanzelf gaat, begin je door een wedstrijd te bekijken vanuit een breder perspectief. Een aantal specifieke punten gaan naar alle waarschijnlijkheid het resultaat van de wedstrijd niet bepalen. Haal de druk weg van één enkel punt of zelfs één enkele slag en stop je zorgen te maken over het resultaat van punt tot punt.
Zelfs vóór een wedstrijd kun je jezelf aan je doelen herinneren en aan het feit dat je je slagen en je lichaam kan vertrouwen. Vertel jezelf dat je bereid bent fouten te maken als het nodig is. Vertrouw je lichaam om instinctief te reageren. Laat dit een doel zijn en zorg ervoor dat je onthoudt hoe het voelt als het lukt. Je slagen, je lichaam, je intuïtie, en je spiergeheugen vertrouwen zal het beste tennis in je naar boven brengen.
Laat me weten wat je van deze tip vindt. Laat hieronder een reactie achter.
Tennis is mentaal gezien een uitdagende sport. Met iedere tennistip op deze website helpen we je de juiste tennis strategie aannemen.
Wil je met zekerheid ontdekken hoe je percentages veranderen wanneer je met meer vrijheid begint te spelen? Gebruik de Top Tennis Tracker app. Professionele statistieken liegen niet.
Geweldige Mindfulness tips, ik heb er veel, top, dank je wel, ga zo door.
Ik speel al 35 jaar en heb tien jaar tussendoor niet getennist en inderdaad …vertrouw op je intuitie en onderbewustzijn dat gaat nooit weg. En ben bereid fouten te maken en te accepteren…
ontspanning voorkomt ook blessures.
Geen zorgen mensen… De pro’s hebben er ook last van. Behalve die top 3 van de wereld, die weten hoe die ermee moeten omgaan. Dus, lukkt het jou om deze tip onder de knie te krijgen dan moet jij jou beter afvragen waarom jij niet een van die toppers bent!
Goede tip! Ik tennis al 4,5 jaar en de ballen, die goed gaan, zijn de ballen, waar ik geen tijd heb om te denken, maar snel moet reageren. op het moment, dat ik tijd heb, om erover na te denken, gaan ze juist fout, terwijl je idd probeert de bal gecontroleerd te slaan
ik herken dit van mezelf(heel goede tip)
Heel herkenbaar! Ik speel nog maar enkele jaren, ben laat begonnen en heb de neiging om iedere fout geslagen bal te analyseren. Ik tracht dit nu af te leren en niet steeds met een soort ‘blauwdruk’ in mijn hoofd te tennissen. Niet eens zo eenvoudig trouwens…
heel herkenbaar dat stuk
ik tennis bijna 3 jaar 3 keer per week,en nog
steeds denk ik hou ik mijn racket wel goed vaststa
ik wel goed enz ik krijg een een krampachtige
speelstijl en heb al wat blesures daardoor gehad