Ik was vroeger erg onzeker over mijn smashes. Nog steeds kan ik me dat gevoel herinneren hoe ik wist dat het momentum ging veranderen nadat ik een makkelijke smash onderin het net had geslagen.
Sindsdien heb ik geleerd dat momentum een subjectieve ervaring is en dat het vooral beïnvloed wordt door mijn eigen emotionele toestand en gedachtegang. Ongeacht of ik denk dat ik momentum mee heb of tegen heb, ik heb gelijk.
Misschien heb je ooit de finale van Roland Garros gezien in 1999, tussen Andre Agassi en Andrei Medvedev. Het is een tijd geleden maar ik kan het me goed herinneren omdat ik de hele wedstrijd live op TV gezien had. En het momentum speelde een grote rol in die finale. Medvedev leek alles mee te hebben in de eerste 2 sets, en won ze ook met 6-1, 6-2. Hij stond zelfs vóór in de derde set.
Op een gegeven moment echter, veranderde het weer. Opeens werd het zonnig en warmer. Tot op dat moment was het grijs en grauw. De publiek werd ook wakker. Omdat Agassi leek te gaan verliezen, gingen ze hem luid aanmoedigen. Medvedev maakte een onnodige fout op een belangrijk punt. Gelijk daarna sloeg Agassi twee geweldige forehand winners en het momentum was opeens helemaal aan Agassi’s kant.
Ondanks dat Medvedev nog steeds met 2 sets voor stond, leek het op dat moment al alsof hij geen kans meer maakte om die wedstrijd te winnen. Hij liet het momentum niet meer los en won de laatste 3 sets met 6-4, 6-3, 6-4.
De tennis psychologie van het momentum
Het is duidelijk dat het Agassi lukte om het momentum van Medvedev te stelen. Maar hoe? En wat is momentum eigenlijk?
Momentum leren sturen is een belangrijk onderdeel van de psychologie van tennissers. Als je er beter in wil worden, boek een coaching sessie of tennisles met mij of meld je aan voor het eerstvolgende webinar over momentum.
De psychologie van momentumveranderingen is complex. Om ze echt te leren beheersen is een webinar of coaching sessie zeer aan te raden. Wat ik je in deze tennistip mee kan geven is dat jouw gedachten en vooral ook je reacties op de baan cruciaal zijn bij het bepalen van het verloop van de wedstrijd.
Win je of verlies je een rij punten of games achter elkaar, of verloopt de score gelijk-op? Één ding is zeker, willekeurig is het niet. Jouw psychologische beleving van de ‘ups’ en ‘downs’ van de wedstrijd is voor een groot deel verantwoordelijk voor het scoreverloop en de uitslag.
Laat me weten wat je van deze tennistip vindt. Plaats een reactie hieronder.
Voor een uitgebreide uiteenzetting van momentum, zie mijn boek The Mental Habits of Winners, A Step-by-Step Guide to Becoming a Mentally Strong Tennis Player.
Hoi Alfons,
Thanks voor je reactie. Probeer na te gaan hoe je je voelt tijdens de training, hoe je loopt, wat je zegt, waar je aan denkt, etc.. En probeer vervolgens dat gevoel, die ritueeltjes, manier van lopen, en denkpatronen naar boven te halen tijdens een wedstrijd!
Succes en veel plezier,
Ajdin
Volledig mee eens !!
Gr. Harry Bos
goede tips,
IK HEB NOG EEN VRAAG,
SPELERS DIE IK NORMAAL, TIJDENS EEN TRAINING VAN DE BAAN SLA,DAAR VERLIES IK VAN IN EEN WEDSTRIJD
IK STA DAN TE BEVEN EN TE SHAKEN,EN SLA ALLEMAAL
ONODEGE FOUTEN,HEB JE HIER EEN OPLOSSING VOOR??
VR GR
ALFONSO
P.S GA ZO DOOR MET TENNIS-SLIM