Op momenten dat ons zelfvertrouwen op de tennisbaan laag is. Of wanneer we gefrustreerd of gestrest zijn. Dan is er al gauw de aanname dat we daar niks aan kunnen doen. Sterker nog, we hebben een natuurlijke drang om onszelf te labelen op basis van onze emoties. In plaats dat we juist een stukje emotie controle uitoefenen.
Dit zijn maar een paar negatieve gedachten, die gedreven worden door je emoties op dat moment. Het is niet de waarheid en het hoeft zich niet in de realiteit te uitten. Wij hebben daar controle over!
Objectief naar jezelf leren kijken
Ik ken een jonge dame die fantastisch tennis speelt tijdens de training. Maar ze ontbreekt vertrouwen tijdens wedstrijden. Puur een mentaal probleem waar ze al jarenlang mee zit. Ze vertelt me hoe onzeker ze wordt in wedstrijden en hoe ze daardoor in een spiraal van negatieve gedachten terecht komt.
Maar het is eerder andersom! Het zijn haar negatieve gedachten die het gevoel van onzekerheid veroorzaken. Dit is een belangrijk onderscheid! Want je kan moeilijk iets doen direct aan je onzekerheid. Maar je kan wel snel en effectief je negatieve irrationele gedachten veranderden. Doe je dit succesvol, dan creëer je in feite een bron waaruit nieuwe positieve emoties ontspringen.
Gedachten komen snel op in onze hersenen. En het is dus lastig om die denkpatronen objectief te observeren. Zo raken we snel gevangen in negatieve emoties. Terwijl die emoties eigenlijk nauwelijks valide zijn. Emotie controle begint met objectief naar jezelf kijken. En vooral op momenten dat je merkt angstig of negatief te zijn over je spel.
Meestal, als je goed oplet, zul je snel door hebben wanneer de negativiteit is toegeslagen. “Moet ik nu al spelen? Ik heb niet eens tijd om warm te lopen. En ik voel me zo stijf vandaag. Oh, dat wordt weer zo’n wedstrijd…”
Pas op wanneer je jezelf en de situatie zo oordeelt. Betrap jezelf erop en begin met uitoefenen van emotie controle. Dwing jezelf om aan nuttige positieve dingen te denken. “Dan begin ik maar rustig aan. Eerste service inspelen en dan rustig de rally opbouwen. Focus op anticiperen, vloeiend voetenwerk en met ritme ademen en slaan. Geeft me de kans om dat even te trainen totdat ik goed warm ben.”
Tip om met emotie controle van start te gaan
De volgende keer wanneer je zelfvertrouwen wegzakt. Of wanneer je je ongeduldig of onrustig voelt. Stel jezelf dan de volgende drie vragen:
- Waar ben ik nu mee bezig? Wat denk ik?
- Is dit wel waar?
- Waar zou ik anders aan kunnen denken dat me juist gaat helpen?
Vergis je niet. Emotionele intelligentie, emotionele stabiliteit, mentale weerbaarheid, emotie controle, hoe je het ook wil noemen. Het begint bij dat stukje bewustwording van je eigen gedachten. Oftewel objectief naar jezelf kunnen kijken. En vervolgens simpelweg je gedachten veranderen. De rest volgt vanzelf. Oefen dit regelmatig, ook buiten de tennisbaan, en je zult verbaasd zijn over de resultaten!
Emotie controle is de sleutel in het omgaan met tegenslagen!
Help me deze tennistip te verbeteren. Laat me weten wat je ervan vindt. Plaats een reactie hieronder.
Wil je meer weten over emotie controle? Het is een van de vijf mentale vaardigheden die elke tennisser dient te ontwikkelen. Lees er alles over in mijn boek The Mental Habits of Winners.
Ajdin!!!
Wat goed dit! Ik heb de vragen uitgeprint en in mijn zak gestopt. Vanochtend waren we in de gravelhal van Amstelpark aan het tennissen en er gebeurde precies wat jij schetste (vóór je met je suggestie kwam hoe t anders te benaderen). Ik was stijf, ik baalde, wilde nog veel doen voor Sinterklaas.. . Het lukte me nog wel om terug te komen. Ik denk dan: ach, relax, hoe belangrijk is het? Dus t kwam in de richting. Ik moet zeggen: jij breng het heel goed onder woorden. Leve de sneeuw! En fijne dagen!
Veel groeten van Bas
Eric, ongeacht of je het al gelooft of niet, hoe zou het zijn als je jezelf vertelt dat het eigenlijk vrij MAKKELIJK is?
Probeer het een paar keer tegen jezelf te zeggen vlak voor de volgende wedstrijd.. Kijk wat er gebeurt..
Groetjes,
Ajdin
zo gemakkelijk neergeschreven (en zo waar), maar zo moeilijk als je eenmaal op de baan staat…