• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Slim Tennis

Slim Tennis

Ontdek het geheim van mentaal sterke spelers!

  • Over Slim Tennis
    • Aanbevelingen
    • Blog Netwerk
    • Tennis Workshop
    • Blessures
      • Tennisschoenen en baansoorten
      • Tennissen in de hitte
    • Expat Tennis Amsterdam
      • Expat Tennis Lessons
  • Webshop
  • Tennistips
  • Mental Coaching
  • Tennisles
  • Video analyse
  • Webinars
  • Contact
  • Show Search
Hide Search

Omgaan met boosheid en woede tijdens wedstrijden (Tennistip nr. 26)

Categorie: Tennistips Ajdin Kolonic · juli 11, 2010 · 5 Reacties

Er heerst een algemene misvatting dat boos worden op de tennisbaan een teken van zwakte is. Het ziet er niet fijn uit om iemand boos te zien op de tennisbaan. Daarnaast zijn de meeste spelers niet geholpen door hun boosheid. Maar boos worden kan zeker ook helpen! Je moet dan echter wel vaardig zijn in het omgaan met boosheid.

Er zijn spelers die hun boosheid of woede juist gebruiken om hun focus terug te vinden en beter te gaan spelen. Om zo’n speler te worden moet je leren hoe je ego opzij te zetten. Alleen dan zul je je eigen tennis niet saboteren. Zo maak je het belangrijke begin in het omgaan met je boosheid.

omgaan met boosheid en woede tijdens tenniswedstrijden
Fot. Carine06/flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Waar worden we boos van op de tennisbaan?

Meestal is een deuk in je ego de oorzaak. En deze deuk komt vaak bij het maken van een fout op een cruciaal moment in de wedstrijd. Negatieve emoties ontstaan omdat we op dat moment denken dat we falen. En omdat we dus de verwachtingen van onszelf of van anderen niet nakomen. Met als gevolg: opwinding, boosheid, of zelfs woede. Als we dit niet goed sturen richting een nuttige tennis focus, dan kan het ook overgaan in stress en frustratie, met alle gevolgen van dien.

Goed omgaan met boosheid betekent dat je je boosheid gebruikt om het richting een verhoogde focus en intensiteit te sturen.

Voorbeeld in het goed omgaan met boosheid

Waarom gaan sommige spelers juist beter spelen wanneer ze boos worden? Om die vraag te beantwoorden, laten we naar het onderstaande voorbeeld kijken.

Stel, Jan speelt tegen iemand van wie hij eerder heeft gewonnen. En hij vindt dat hij normaliter ook nu zou moeten winnen. Toch staat hij in de eerste set 4-3 achter. Jan worstelt met zijn focus en speelt, vanuit zijn perspectief, slecht. Op 4-3 en nadeel wordt een lange rally gespeeld en mist Jan een makkelijke forehand. Terwijl de forehand juist zijn wapen is. Stand: 5-3. Jan schreeuwt uit op dat moment: “Kom ooop! Wat is dit!!?”

Zijn schreeuw bevat echter geen tekenen van verslagenheid en hopeloosheid. Nee, Jan is vol vechtlust en vastberadenheid. Jan is helemaal geabsorbeerd door de wedstrijd. Hij zet zich 100% in bij elk punt en daagt zichzelf uit om zijn spel aan te passen. De volgende game speelt hij nog agressiever en met meer focus op zijn spel.

In dit voorbeeld heeft Jan’s woede een positieve reactie bij hem veroorzaakt. Zijn intensiteit en focus werden groter. Hij ging beter bewegen. En hij bleef ontspannen genoeg om voor zijn shots te gaan. Voor Jan werkt boosheid! De bron van zijn boosheid zijn geen onrealistische verwachtingen en hopeloosheid, maar uitdaging en vechtlust. Jan’s woede heeft een positief effect op zijn intensiteit en focus.

Hoe ga jij om met je boosheid?

De vraag die jij je moet stellen is of woede voor jou werkt. Veroorzaakt boosheid bij jou een positieve reactie waardoor je beter focust. En waardoor je intensiteit groeit? Of overspoelt woede je hoofd met negatieve gedachten? Dit laatste is erg gevaarlijk, want in combinatie met boosheid en negativiteit gaat je lichaam hoge hoeveelheden cortisol aanmaken in je hersenen. Cortisol zorgt ervoor dat je spieren gaan verkrampen. En we weten allemaal wat het effect is van verkrampte spieren op onze slagen.

De beste mind-set die je kan hebben is wanneer je zo geconcentreerd bent, dat je helemaal geabsorbeerd wordt door de strijd met je tegenstander. De kans is groot dat je op deze momenten ook in een toestand zal verkeren dat flow genoemd wordt. Zie daar de uitdaging en lol van in, en ga voor je shots.

Andre Agassi zei een keer over boosheid:

Er is een tijd om te genieten van mooie slagen, en een tijd om boos te worden over wat er gebeurde; maar die tijd is nooit wanneer je op de baan staat. De vraag die je jezelf moet stellen, en beantwoorden, is hoe je deze wedstrijd het moeilijkst kan maken voor je tegenstander, want hij worstelt net zo erg als jij. Hij moet jou verslaan, en jij moet hem verslaan, en de enige manier om dat te doen is om alleen op het eerstvolgende punt te focussen. Eigenlijk is het een vrij diepzinnige eenvoud.

Agassi, in het bijzonder, is een meester geworden in het letterlijk wegdraaien van fouten. Toppers die de tennis psychologie volledig beheersen weten hoe destructief woede kan zijn. Ze doen er alles aan om negatieve emoties weg te houden.

Probeer zelf ook alle negatieve emoties van de baan af te houden. En als je een keer uitbarst, zorg in ieder geval dat je die energie stuurt richting een intensievere focus en vechtlust. Hou je ego onder controle en je boosheid zal ook voor jou werken. Je intensiteit en je focus zullen er scherper door worden.

Laat me weten wat je van deze tennis tip vindt. Plaats een reactie hieronder.

In mijn boek The Mental Habits of Winners, A Step-by-Step Guide to Becoming a Mentally Strong Tennis Player, lees je concreet hoe de emotie van boosheid stuurt richting positieve emoties.

Ontvang je mijn tennistips nog niet per email, meld je dan hier aan! De tips behandelen verschillende onderwerpen. Van omgaan met zenuwen en mentale wedstrijdvoorbereiding tot aan hoe je een tie-break het beste speelt of een wedstrijd uitserveert.

  • WhatsApp
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • 23shares

Gerelateerde artikelen:
  1. Vechtlust wint de wedstrijden tegen prikkers (Tennistip nr. 31)
  2. Omgaan met tegenslagen in tenniswedstrijden (Tennistip nr. 24)
  3. Omgaan met verlies moet je leren (Tennistip nr. 5)

Tennistips emotionele intelligentie, Slim Tennis Tips, tennis focus, tennis vechtlust

Lees Interacties

Reacties

  1. Evelyn Podzimek zegt

    juni 10, 2013 om 12:11

    Hoi Adjin,

    Dank je wel voor al je interessante tips.
    Ik heb in de wedstrijden bij mijn kids gezien, dat boosheid zowel positief als negatief kan werken. Leuk, dat je ook de positieve kant van boosheid belicht!

    Groetjes,
    Evelyn

  2. Ajdin zegt

    maart 8, 2012 om 00:53

    Hoi Gijs, dank je voor je reacties.

    Tactisch zou ik je niet aanraden om de fout van de tegenstander af te wachten als je zo graag de leiding neemt en de punt af wil maken.

    Een technische tip voor je is om te focussen op de uitvoering op die scoringsmomenten – op tijd bij de bal zijn, gefocust kijken, en er juist voor gaan (maar dan met een ontspannen uitzwaai).

    En de mentale tip, zoals hierboven ook aangegeven, als je toch nog een fout maakt, vergeef jezelf direct, en denk aan wat je gaat doen bij de volgende punt.

    Succes en groetjes,
    Ajdin

  3. gijs zegt

    maart 6, 2012 om 20:29

    Een tip hoe ik beter de rust kan vinden en de tegenstander de fout laten maken.

  4. gijs zegt

    maart 6, 2012 om 20:28

    Ik vind het niet moeilijk om mijn gedachte erbij te houden, maar ik wil altijd te graag het punt afmaken. Daar ben ik niet zo goed in en sla ik vaak mis terwijl ik het punt makkelijk kan winnen.

    Misschien een tip?

  5. eric zegt

    juli 13, 2010 om 00:22

    over het algemeen is mijn focus tijdens het spel totaal gericht op het volgende punt en hoef ik niet boos te worden, wat de uitkomst van het volgende punt ook is.
    één keer ben ik boos geworden toen ik tijdens een wedstrijd te veel over de uitkomst aan het denken was, niet meer allert reageerde, voor mijn gevoel stond te flierefluiten op de baan. mijn partner sprak na elk punt slechts sussende woorden, maar met mijn woede uitbarsting gaf ik mezelf een schop onder de kont, waardoor ik de volgende punten er weer helemaal bij was.
    op zulke momenten kan boosheid dus voor me werken, maar mijn voorkeur licht bij gefocust, geconcentreerd en rustig op de baan te staan en vooral plezier als motivator te gebruiken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de wekelijkse Slim Tennis Tip en ontvang dit e-boek gratis!
slim tennis wedstrijdvoorbereidingDownload nu!

Best verkochte product

  • the mental habits of winners The Mental Habits of Winners (EBOEK)
    Waardering 5.00 uit 5
    €10,00 incl. BTW

Artikelonderwerpen

  • Tennis Kennis (34)
  • Tennis Kids (15)
  • Tennis Nieuws (14)
  • Tennistips (61)

Slim Tennis Oprichter

Ajdin Kolonic

Ajdin Kolonić
Ga uitdagingen aan met een glimlach, en je bent verzekerd van succes.

WhatsApp Ajdin Kolonic

Ajdin is een actieve categorie 3-speler. Hij is een KNLTB gecertificeerde Tennisleraar A. Zijn doel is tennissers te helpen hun mentale spel te versterken, met als doel meer spelplezier en vaker winnen.

Jos Klaassen, oud Bondsjeugdtrainer en docent trainersopleiding KNLTB.Ajdin toonde zich als jonge speler al geïnteresseerd in functioneel denken en trainen. Technische en tactische tips nam hij niet zomaar aan, hij wilde altijd eerst begrijpen waarom! Daarbij bewust van de op hem gerichte doelen, inpassend in zijn spel, maar ook passend bij zijn eigen karakter en gevoel.
Wouter Kropman, Tennistrainer en -coach.Typerend voor Ajdin als speler is dat hij nooit wedstrijden verliest die hij eigenlijk had moeten winnen. Als er een mogelijkheid bestaat om de wedstrijd naar zich toe te draaien, dan zal hij deze vinden en gebruiken. Dat is waar Ajdin zijn aandacht op richt tijdens een wedstrijd, en dat is waar hij goed in is!

Lees meer aanbevelingen...

Mentaal Sterk

Mis je iets op deze website? Of heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten

Slim Tennis

Privacy Policy · Sitemap · Contact

Copyright © 2023 · Slim Tennis · Log in