Twijfel slaat toe op de meest vervelende momenten. Juist wanneer we een dosis zelfvertrouwen het meeste nodig hebben, slaan twijfel en faalangst toe. Break point, game point, einde set. Momenten waarbij emoties een grotere rol spelen. Maar ook momenten waarop je juist beter wil tennissen.

We denken na over onze tactiek en twijfelen of we agressief moeten spelen of juist niet. De meesten van ons kiezen op deze momenten ervoor om voorzichtig te spelen. Het voelt gewoon veiliger. Soms lukt het. Vaak ook niet. Hoe dan ook, het brengt je (mentale) spel niet naar een hoger niveau.
Met een stukje durf ga je echt beter tennissen
Denk terug naar de laatste competitie -of toernooiwedstrijd die je gespeeld hebt. Ging je ervoor? Speelde je met autoriteit op spannende kansmomenten? Of speelde je voorzichtig? Ging je beter tennissen of juist slechter wanneer de prestatiedruk hoog werd? Denk aan je return van de tweede service van de tegenstander. Je instelling bij deze slag reflecteert meestal je mentale gesteldheid op belangrijke momenten.
Afgezien van het professionele niveau, is een tweede service zelden zo hard dat je er geen initiatief op zou kunnen nemen. En heb je ook nog eens een wapen? Dan is er echt geen reden waarom je niet direct in kan stappen op een tweede service. Om vervolgens op zijn minst gelijk de leiding in de rally te nemen. Waarom doen meeste spelers dit niet? Persoonlijk denk ik dat faalangst hier de kop opsteekt. Ze zijn bang om een fout te maken en zo een gratis punt te geven. Want dat zou hun ego namelijk niet goed doen.
Vorig jaar heb ik in de halve finale van een toernooi een mooie partij gewonnen, met 11-9 in de tiebreak van de derde set, tegen een 19 jarige speler met een leuk spel en een wapen van een forehand. Dit jaar kwamen we elkaar tegen en besloten om een oefenpartijtje tegen elkaar te spelen.
Al snel viel het me op hoeveel beter deze, nu 20 jarige jongen, was aan het tennissen. Ik kon geen verdedigende bal spelen zonder dat hij er omheen liep en verwoestend met zijn forehand uithaalde. Heel af en toe een misser, vaak een winner, en vrijwel altijd leidend tot een punt voor hem. Op een gegeven moment voelde ik zoveel druk op mijn tweede service dat ik ontzettend veel risico moest nemen. En ik ging dan ook vaak voor een scherpe ace naar zijn forehand kant met de tweede service. Nog steeds sloeg hij op de helft van mijn tweede services een winnende forehand.
Deze jongen won dit jaar van me in twee sets 6-2, 7-5. Na de wedstrijd spraken we elkaar. Ik vertelde hem dat ik zo’n forehand alleen meegemaakt heb spelend tegen een aantal professionele spelers. Hij vertelde me dat hij het hele jaar vooral daarop getraind had. Hij heeft getraind om vrijuit en met autoriteit zijn wapen toe te passen, op alle mogelijke momenten. En het resultaat dus: ik speelde mijn beste spel in de tweede set en nog steeds kwam ik tekort om het hem echt moeilijk te maken. Wat een sprong in 1 jaar!
Leer je comfortabel te voelen met risico nemen
Als jij jouw vaardigheid als speler wil maximaliseren. En als jij door de barrière van voorzichtigheid en twijfel heen wil breken. Dan zul je echt bereid moeten zijn om vrij door de bal heen te slaan. Je zult snelle beslissingen op de baan moeten nemen, met autoriteit. En als je nog niet zo ver bent, begin ermee, probeer het, oefen het! Je zult er beter door gaan tennissen.
Veilig en voorzichtig spelen kan regelmatig voor winstpartijen zorgen. Maar het is ook een recept voor frustratie en vooral voor stagnatie. Kies ervoor om deze beperkende instelling te ontsnappen. Dan zul je in staat zijn om je spel naar een hoger niveau te tillen. Train intensief, maar train ook mentaal! Mentale training kan hier zeker de oplossing voor bieden.
Laat me weten wat je van deze tennistip vindt. Plaats een reactie hieronder.
Heb je persoonlijke begeleiding nodig bij het ontdekken van je wapen en/of met risico leren tennissen, neem een tennisles bij mij. Ik geef ook mental coaching sessies. Bij een langer mental coaching programma gebruik ik Top Tennis Tracker om je wedstrijden te tracken en mijn advies met statistieken te ondersteunen.
Dankjewel! Dit vind ik een hele goeie tip!
Dank voor je reactie Dennis. Het blijft een bijzonder spelletjes inderdaad. En wat is het fijn om te zoeken naar manieren om te groeien in je spel, ongeacht je niveau. Nogmaals dank, succes en veel plezier met je spel.
Bij mij is dit inderdaad een groot probleem. Als ik over sta te slaan met andere spelers, ben ik in 70% van de gevallen de aanvallende partij. Ik heb een sterke service en backhand, forehand is een topspin slag. Zodra echter het ritme uit de rally is (service, return), verdwijnt mijn voordeel. De reden daarvoor is naar mijn idee twijfel en voetenwerk na de service. Ik twijfel of ik die bal met mijn backhand aan moet pakken of eerst eens in het spel moet brengen en als je na gaat denken, ben je te laat. Dus in de rally loop ik juist vaak achter de feiten aan. Deze tip is goed, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Ik weet ook dat er niets vanaf hangt (ben 31, speel niveau 6, maar in de single slechter, heb een vrouw, kind en baan), maar toch zit er een blokade. Blijft een bijzonder spelletje.