De druk om te winnen. Verwachtingen die we voor onszelf creëren. En het twijfelen aan ons spelplan, tactiek of zelfs techniek. We ervaren het allemaal van tijd tot tijd. De grote boosdoener is meestal wedstrijdspanning.

Het is dan ook niet gek dat met een ontspannen arm spelen tijdens een wedstrijd één van de grootste uitdagingen is voor de meeste spelers. Mijn eigen spel lijdt er ook vaak onder. Vooral mijn forehand en tweede service. Zo gauw die beginnen te falen, dan weet ik, hier kan maar één reden voor zijn: wedstrijdspanning.
Wat zorgt bij jou voor wedstrijdspanning?
Tegenwoordig lukt het me om geen druk op mezelf te leggen voor wat betreft winnen. Maar de laatste keer dat ik ongezonde wedstrijdspanning voelde had een ander reden. Het was heel belangrijk voor me om door de halve finale heen te komen. Want in de finale zou ik de kans krijgen om tegen een oud profspeler te spelen. Een voormalig top 500 ATP speler. Hoe geweldig is dat!
Ik had die week al 3 wedstrijden gespeeld. En begon wat overbelasting te voelen in mijn arm. Desalniettemin stond ik de halve finale degelijk te spelen en won de eerste set met 6-2. In de tweede set begon het momentum al te keren. Maar ik bleef de games met moeite en een beetje geluk winnen. Zo kwam ik 5-2 voor. Toen gebeurde er iets. Ik begon na te denken over mijn overbelaste arm. Over de volgende partij. En over mijn tegenstander die op dat moment veel beter speelde dan eerder in de wedstrijd. Hoe gek het ook klinkt, opeens leek het me zo onwaarschijnlijk dat ik de laatste game zou pakken. De wedstrijdspanning begon negatieve gedachten op te roepen.
Op 5-2 sloeg ik twee dubbele fouten en twee ongedwongen fouten met mijn forehand. 5-3. Dit was nog niet het zwakste moment. Immers dit gebeurt wel vaker. Het echt zwakke moment kwam erna. Namelijk met de manier hoe ik hiermee omging. Ik vertelde mezelf om te ontspannen, op een rustige maar toch een commanderende manier. Tegelijkertijd ging ik niet voor mijn shots zoals tot op dat moment! Ik hield mijn forehand in vanaf dat moment. En ik begon mijn tweede service te duwen over het net. De wedstrijdstress werd me te veel.
Het resultaat van deze tactiek van voorzichtigheid: ik kon het momentum niet meer terugpakken. En ik bleef de rest van de wedstrijd worstelen met mijn forehand en de tweede service. Mijn tegenstander raakte er door geïnspireerd en ging steeds beter spelen. Je raadt het al: ik verloor de wedstrijd.
Patrick Rafter zei een keer mooi, nadat hij in de halve finale van Wimbledon verloor:
Ik vertelde mezelf dat ik moest ontspannen, maar ging nog meer verkrampen. Volgend jaar vertel ik mezelf dat ik moet verkrampen; ’s kijken wat dan gebeurt.
Inderdaad, jezelf commanderen werkt simpelweg niet (zie bijvoorbeeld ook Slim Tennis Tip nr. 11). Maar veel ingewikkelder dan dat hoeft het ook niet te zijn!
Leer je arm ontspannen
De eerste stap om de spanning uit je lichaam en je arm te krijgen is door bewust te worden dat je lichaam gespannen is. Erken dit en accepteer het. Mihaly Csikszentmihalyi, autuer van Flow in Sports benadrukt ook het belang van je aandacht houden op je lichaam. Maak er een gewoonte van om op je lichaam te focussen. Word bewust van het niveau van je intensiteit en gespannenheid. Die bewustzijn is het startpunt om wedstrijdspanning te kunnen sturen.
Het sturen ervan begint met een paar diepe ademhalingen met eventueel een stukje zelfspraak bij het uitademen, zoals “en los.” Wat je ook kan doen is een aantal keer de spieren van je arm en schouders kort aanspannen en snel ontspannen. Of je kunt die spieren licht rekken als je tijd kan maken tussen de punten door. Beide zijn snelle en makkelijke manieren om je spieren te ontspannen.
Maar ga in elk geval niet, zoals ik het deed, je slagen inhouden en overgecontroleerd met verkrampte slagen spelen. Sla zo nodig een paar ballen uit. Maar maak je arm los en hervind daarmee je draai. Train hierop, en leer je arm en lichaam ontspannen wanneer het nodig is.
Laat me weten of deze tips voor jou werken. Plaats een reactie hieronder.
Voor een uitgebreid programma van mentale oefeningen, download mijn Inner Tennis app. Of meld je aan voor een van de Slim Tennis webinars.
Hoi Martine,
Dank voor je reactie. Probeer op YouTube een video te zoeken die de techniek van de topspin forehand in slowmotion laat zien. Probeer het vervolgens gewoon thuis een aantal keer voordat je het op de baan toepast. En je kan de afspraak met je trainer maken dat hij je terugkoppeling geeft elke keer wanneer je de bal met spin slaat. Zo leer je dat gevoel te herkennen en vaker op te roepen. Het kan een lastig process zijn, maar uiteindelijk kom je er.
Succes! Groetjes,
Ajdin
Beste,
Mijn zwak punt voor de forehand krijg ik maar niet optimaal.
Die spin voel en krijg ik niet goed.
Weet jij soms aan wat het zou liggen?
Ook reeds lessen genomen….
Heb ook regelmatig last van een gespannen arm. Ik noem het een “zwabberarm”. Merk het al bij inspelen. Zal u tips eens proberen.
Ik ben inmiddels 70 maar speel, mede dank zij uw tips, beter dan dan de voorbije 44 jaar!!
Bedankt hiervoor!
Mar
Ik vind al je tips heel interessant en vooral zeer leerrijk. Bedankt! An