• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Slim Tennis

Slim Tennis

Ontdek het geheim van mentaal sterke spelers!

  • Over Slim Tennis
    • Aanbevelingen
    • Blog Netwerk
    • Tennis Workshop
    • Blessures
      • Tennisschoenen en baansoorten
      • Tennissen in de hitte
    • Expat Tennis Amsterdam
      • Expat Tennis Lessons
  • Webshop
  • Tennistips
  • Mental Coaching
  • Tennisles
  • Video analyse
  • Webinars
  • Contact
  • Show Search
Hide Search

Vechtlust wint de wedstrijden tegen prikkers (Tennistip nr. 31)

Categorie: Tennistips Ajdin Kolonic · september 10, 2010 · 5 Reacties

We verliezen allemaal wel eens van een prikker. Iemand die nooit agressief speelt, maar de bal alleen maar terug slaat. En dus wacht totdat jij een fout maakt. Je weet dat je een betere speler bent. Je verslaat zelfs spelers waarvan deze prikker verliest. En toch heb je moeite met zijn of haar spel. Er is hoop. Het geheim om van prikkers te winnen zit in in je vechtlust.

De meeste spelers lopen vroeg of laat tegen deze uitdaging aan. De sleutel tegen deze spelers die als een muur alles langzaam en hoog terugslaan, is om flexibel te blijven met je tactiek. Ook om geduldiger te zijn. Maar voornamelijk om voorbereid, en met een grote vechtlust de wedstrijd in te stappen.

wedstrijden tegen prikkers win je met vechtlust
Fot. Charlie Cowins/flickr.com (CC BY 2.0)

De tactische en mentale fouten die prikkers uitlokken

Er zijn vier soorten negatieve reacties die spelers maken wanneer ze tegen prikkers spelen. Eerste twee hebben te maken met je tactiek, de derde en vierde zijn mentaal.

1. Te riskant spel. We worden vaak gekweld door die gedachte dat de prikker géén fouten zal maken. De reactie is al snel om ongeduldig te zijn en agressief het punt zelf te willen maken.

Tip 1: Vermijd de drang om je slagen te forceren. De kans is klein dat een prikker zelf een winnende shot gaat maken. Je tactiek moet juist niet zijn om hem/haar te snel af te zijn. Wees geduldig.


2. Te voorzichtig spelen. Een andere tactische beslissing die we vaak intuïtief maken tegen prikkers is om zelf ook heel conservatief te spelen. Je begint opeens, net zoals de prikker, alles met marges langzaam terug te slaan.

Tip 2: In feite worden we dan meegezogen in het spel van de prikker. Een spel waarin hij of zij veel beter is. Dit is niet de juiste tactiek. Houd vast aan je eigen plan en je eigen wapens. Laat je niet meezuigen in het prikspel van je tegenstander. Zorg dus wel dat je de wedstrijd in stapt met een spelplan.


3. Emotionele uitbarstingen. Spelen tegen prikkers betekent dat je meer fouten gaat maken dan je gewend bent. Dit is een ingrediënt voor emotionele uitbarstingen. Dit jaar speelde ik competitie samen met een degelijke categorie-3 speelster die een perfect prikspelletje had. Het was bijna verwonderlijk hoe emotioneel haar tegenstandsters werden in elke wedstrijd. Die emoties hielden aan zelfs na de wedstrijd en beïnvloedden ook andere teamgenoten.

Tip 3: Niet overbodig om te benadrukken: emotionele uitbarstingen helpen zelden. En spelers die het goed doen tegen prikkers zijn zeer emotioneel intelligent. Ze weten dat prikkers hun vechtlust voeden met de emotionele uitbarstingen van hun tegenstanders. Ben je een speler die beter gaat spelen wanneer je kwaad wordt? Dan nog! Wanneer je tegen prikkers speelt, kun je beter je emoties controleren en stoïcijns op de baan staan.


4. Vechtlust opgeven. De grootste fout die we echter maken is om te snel op te geven. Nog voordat de desbetreffende prikker ook maar één bal geslagen heeft, zien we het somber in. Ik heb wel eens spelers horen zeggen: “Ik verlies altijd van prikkers. Ik kan gewoon niet winnen van dat soort spelers.”

Tip 4: Geef niet op nog voordat de wedstrijd begint. Denk niet aan de resultaten uit het verleden mocht je vaak verloren hebben van prikkers. Bereid jezelf mentaal voor op het maken van veel fouten! Zie jezelf daarop reageren met geduld en beheersing. Bereid je tactiek uitvoerig voor. Bereid jezelf fysiek voor om een lange wedstrijd aan te gaan. En bereid zo nodig je tas voor: neem extra shirts en sokken mee, en trek nieuwe aan in de derde set. Ga op de baan staan met een duidelijke uitstraling dat je gaat vechten voor de wedstrijd totdat je erbij neer valt.

Vechtlust wint wedstrijden!

Samenvattend de vier tips. Forceer je slagen niet. Maar laat je ook niet meezuigen in je tegenstander’s prikspel. Focus op je eigen spelplan. Wees geduldig. Beheers je emoties. Maar bovenal bereid jezelf voor op een moeilijke partij. Een partij aan het einde waarvan jij als winnaar van de baan zal lopen. Zie prikkers als een leuke mentale en tactische uitdaging.

En denk eraan, lukt het de prikker nog steeds om de eerste drie fouten in je uit te lokken? Je hebt altijd je vechtlust nog! Gooi een glimlach op. Geef nooit op. En geloof dat je de wedstrijd kan winnen. Immers, je speelt niet tegen de prikker. Je speelt tegen jezelf. Wees op dat moment dankbaar dat je de kans hebt om jezelf te ontstijgen.

Laat met weten welke ervaringen jij hebt met prikkers. Heb je zelf ook tips? Plaats ze hieronder als reactie!

Mijn app Top Tennis Tracker kan je helpen om te ontdekken hoeveel fouten je in een wedstrijd slaat. Maar ook hoeveel winners en wat voor winners. Je kunt er ook je service en return mee tracken en nog veel meer. Download het en probeer het uit.

En mocht je advies nodig hebben over je techniek, dan help ik je graag met mijn video-analyse dienst.

  • WhatsApp
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • 61shares

Gerelateerde artikelen:
  1. Omgaan met boosheid en woede tijdens wedstrijden (Tennistip nr. 26)
  2. Tie-break winnen: Tactisch en mentaal (Tennistip nr. 34)
  3. Tennis strategie: Train wedstrijdgericht (Tennistip nr. 35)

Tennistips emotionele intelligentie, Slim Tennis Tips, tennis tactiek, tennis vechtlust

Lees Interacties

Reacties

  1. Jos zegt

    december 24, 2013 om 01:31

    David en Adjin,

    Volgens mij is vaak de verliezende tactiek tegen dit soort verdedigende spelers om te proberen winners te slaan uit het achterveld op die “moonballs”. Dan vind ik het vaak inderdaad de beste tactiek om zsm het net op te zoeken tegen dat soort prikkers. Je zult zien dat ze vaak ook prima verdedigende lobs kunnen slaan en dat vraagt dan extra energie om te belopen. Maar toch stug volhouden en te allen tijde niet proberen de winners uit het achterveld te slaan.

    Jos

  2. Ajdin zegt

    april 15, 2012 om 23:03

    Mooie toevoegingen. Thanks David.. En congrats 😉

  3. David Busby zegt

    april 15, 2012 om 22:57

    Hi Ajdin,

    Afgelopen competitie dag was het weer zo ver, ik speelde de 4e single, en ja hoor… prikker!

    Na twee jaar geen officiele wedstrijden gespeeld te hebben had ik er nogal wat moeite mee om hier wederom mee om te gaan.. iets dat me vroeger goed af ging.

    Qua tactische tip zou ik toe willen voegen: speel gevarieerd en probeer eens serve-n-volley! Iets dat een beetje dubbelaar ook vaak genoeg zal doen tijdens een dubbel op niveau, waarom niet ook tijdens een single!

    Wat je zegt: een prikker zal zelf niet zo gauw het punt scoren, zo zal een prikker dat ook niet doen tijdens een return.

    Mijn tip zou dan ook zijn, zorg dat je eerste service 80% goed is, serveer dan ook op 80% van je kunnen, loop direct op, of zorg ervoor dat je snel na één of twee slagen wisselingen aan het net staat! Aan het net kun je het punt wél winnen (een lob zal er zeker komen, maar die zal een prikker niet 10 uit 10 over je heen slaan).

    Resultaat af gelopen weekend: eerste set 6-4 verloren… op 4-4 te gehaast m’n service game willen binnen slepen en de set was weg. Vanaf de tweede set alleen maar service volley gespeeld en zijn tweede service direct aangepakt en opgelopen naar het net… 6-0 6-3 gewonnen!

    Doe er je voordeel mee!

    Groeten,

    David

  4. Ema zegt

    januari 14, 2012 om 09:31

    Dit is precies wat ik al een paar keer heb meegemaakt en altijd verlies ik ondanks dat ik beter was. Ik zou proberen om jou tip volgende keer te gebruiken.
    Hvala

    Groetjes,
    Ema

  5. jacob zegt

    september 13, 2010 om 14:28

    Beste Ajdin,

    Ik herken het verhaal in deze tip en dit is wellicht ook mijn grootste struikelblok. Ik verlies 90% van mijn wedstrijden tegen dit soort spelers. Ik merk vooral dat ik veel risico neem en veel energie in mijn slagen gooi terwijl de ballen op precies dezelfde wijze weer terugkomen.

    Dat resulteert uiteraard in mateloze ergernis die gedurende wedstrijd alleen maar erger wordt en zich dan uit in een soort van hopeloosheid.

    Dit soort spelers hebben ook vaak een tekortkoming aan techniek. Ze hebben geen wapen dus ze brengen maar alles terug, bij veel ballen denk je van “hoe krijgt hij die bal in godsnaam terug en op wat voor een manier”.

    In ieder geval bedankt voor de tip en ik ga proberen om mezelf te verbeteren op dit vlak!

    Keep up the good work!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de wekelijkse Slim Tennis Tip en ontvang dit e-boek gratis!
slim tennis wedstrijdvoorbereidingDownload nu!

Best verkochte product

  • the mental habits of winners The Mental Habits of Winners (EBOEK)
    Waardering 5.00 uit 5
    €10,00 incl. BTW

Artikelonderwerpen

  • Tennis Kennis (34)
  • Tennis Kids (15)
  • Tennis Nieuws (14)
  • Tennistips (61)

Slim Tennis Oprichter

Ajdin Kolonic

Ajdin Kolonić
Ga uitdagingen aan met een glimlach, en je bent verzekerd van succes.

WhatsApp Ajdin Kolonic

Ajdin is een actieve categorie 3-speler. Hij is een KNLTB gecertificeerde Tennisleraar A. Zijn doel is tennissers te helpen hun mentale spel te versterken, met als doel meer spelplezier en vaker winnen.

Jos Klaassen, oud Bondsjeugdtrainer en docent trainersopleiding KNLTB.Ajdin toonde zich als jonge speler al geïnteresseerd in functioneel denken en trainen. Technische en tactische tips nam hij niet zomaar aan, hij wilde altijd eerst begrijpen waarom! Daarbij bewust van de op hem gerichte doelen, inpassend in zijn spel, maar ook passend bij zijn eigen karakter en gevoel.
Wouter Kropman, Tennistrainer en -coach.Typerend voor Ajdin als speler is dat hij nooit wedstrijden verliest die hij eigenlijk had moeten winnen. Als er een mogelijkheid bestaat om de wedstrijd naar zich toe te draaien, dan zal hij deze vinden en gebruiken. Dat is waar Ajdin zijn aandacht op richt tijdens een wedstrijd, en dat is waar hij goed in is!

Lees meer aanbevelingen...

Mentaal Sterk

Mis je iets op deze website? Of heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten

Slim Tennis

Privacy Policy · Sitemap · Contact

Copyright © 2023 · Slim Tennis · Log in