Het gebeurt meestal op een belangrijk moment in de wedstrijd. Je hebt momentum mee. Je staat voor en je speelt goed. En opeens zegt je tegenstander “UIT!” Jij zag de bal duidelijk op de lijn landen en binnen 1 seconde ben je mentaal van slag. Je bent geïrriteerd, boos, en staat klaar om ruzie te maken.

Sta hier echter even bij stil, want je reactie op dit soort momenten is cruciaal. Het zou zelfs de uitslag van de wedstrijd kunnen bepalen. In al mijn jaren tennis heb ik allerlei reacties gezien op meningsverschillen tijdens wedstrijden. Tranen, diskwalificaties, en zelfs ruziënde ouders en teamgenoten.
Boos worden bij ruzies op de baan helpt nooit
In mijn jongere jaren ben ik zelf een keer zo boos geworden, dat ik van de baan wegliep en daarmee de wedstrijd opgaf. Twee keer sloeg ik toen een winner op de lijn. En beide keren veegde mijn tegenstander de afdruk ‘per ongeluk’ met zijn voet weg. Waardoor we van de wedstrijdleiding een let moesten spelen. Bij de derde keer flipte ik helemaal, pakte mijn tas en ging naar huis. Uit schaamte speelde ik dat toernooi nooit meer.
Ik verloor mijn beheersing. En het heeft me de wedstrijd en dat toernooi gekost. Dat is een extreem voorbeeld, maar stel jezelf de vragen: “Wat gebeurt met mijn spel als de stresshormonen overnemen? En wat kost het me als ik dat toelaat?”
Dit probleem is een raadsel voor bijna alle spelers. Wat doe je op zo’n moment!?
Hoe kalm en onder controle te blijven?
Om mee te beginnen, neem het niet persoonlijk! Je tegenstander zag de bal waarschijnlijk echt uit. Al is het alleen omdat hij of zij het zo nodig uit wilde zien. Stop het spel direct. Loop rustig naar het net. Adem een keer diep in en uit om kalm te blijven. Vraag je tegenstander of hij/zij nog een keer wil kijken. Als hij/zij moeilijk doet, word niet boos. Besef dat dit tot een mogelijke momentum omslag kan leiden. Zeg alleen het volgende op een rustige manier: “Ik hoop echt op een sportieve wedstrijd. Wat vind je ervan als we een let spelen?”
Wat het antwoord ook is, accepteer het! Het beste wat je kan doen is om te glimlachen en je om te draaien. Besef dat op zo’n moment je tegenstander zich in het nauw gedreven voelt en waarschijnlijk bang is om te verliezen. Gebruik dit! Gebruik dat beetje boosheid dat je voelt om je mentaal te focussen. Om agressiever te bewegen en de punten iets meer af te dwingen. Doe het alsof je wil zeggen: “dit akkefietje gaat je nu de wedstrijd kosten.”
Vergeet niet dat het om maar één punt gaat. En één punt gaat de wedstrijd echt niet bepalen. Wat wel bepalend kan zijn voor de wedstrijd is hoe je je mentaal opstelt en de intensiteit die je aanneemt na dat meningsverschil. En je hebt wel degelijk een keus waar je focus op zal zijn en hoe je de wedstrijd verder speelt.
Herhalende onenigheden
Doet je tegenstander dit vaker in de wedstrijd? Houd dan de balafdrukken goed in de gaten en schakel de wedstrijdleiding in. De kans is groot dat je er in het beste geval een let uit sleept. Maar ook dan moet de manier hoe je ermee omgaat hetzelfde zijn. Blijf kalm! En gebruik je boosheid om het richting een verhoogde focus, energie en vechtlust te sturen. Zo zal het momentum in jouw voordeel blijven.
Laat me weten wat het meest bijzondere meningsverschil op de baan voor jou was, en hoe je er mentaal op gereageerd hebt. Plaats een reactie hieronder.
Voor een concreet programma hoe je je innerlijke mentale kracht vindt en ontwikkelt, download mijn Inner Tennis app. Volg de opdrachten erin en ervaar wat het doet met je brede mentale weerbaarheid. Of neem een mental coaching sessie af bij mij, als je persoonlijke begeleiding fijner vindt.
goed geschreven,en goede tip