Hoe vaak is het je overkomen? Je speelt een lange eerste set. Het is 6-6. Je hart gaat sneller kloppen. Je wilt niet na zo veel moeite een set achter staan. Als er een tijd is om echt goed te spelen, dan is het op dat moment. Je mentale instelling en je tactiek zijn cruciaal als je de tie-break wil winnen.

Laat bij het begin van een tie-break je gedachten niet vooruitlopen. Vergeet niet dat je tegenstander dezelfde mentale spanning doormaakt. Het belangrijkste is om je rust en beheersing te vinden. Associeer een tie-break met een signaal om je beste concentratie en vechtlust op te roepen. Je kunt je in een tie-break niet veroorloven om achter te komen. Speel elk punt alsof het je kans is om je grootste inzet te tonen.
Gebruik je winnende tactiek in de tie-break
Er is een reden waarom je aan een tie-break begint. Je hebt blijkbaar iets goed gedaan. En het is cruciaal dat je weet wat dat is. Herinner jezelf eraan wat de succesvolle tactiek was die je tot 6-6 heeft geleid.
Is vooral je service effectief geweest? Zorg dan dat je nu je eerste service in slaat. Je kan dit doen door het bijvoorbeeld op 80% te spelen. Of met meer effect richting het lichaam te serveren. Was de diepe bal op de backhand van de tegenstander zo effectief, gebruik het ook nu. Het gaat erom dat je bij het begin van een tie-break niet opeens met een andere tactiek gaat spelen. Blijf bij wat gewerkt heeft.
Omdat die tiental punten bij 6-6 de hele set beslissen, raken we een beetje in paniek. Daardoor zijn we geneigd om onze tactiek te veranderen. Dan gaan we vaak forceren of juist voorzichtiger spelen. De kans is groot dat we dan snel achter komen te staan. En een achterstand in een tie-break is erg moeilijk weg te werken.
Houd je hoofd koel en scherp
Een tie-break wordt vooral mentaal gespeeld. De speler die beter zijn beheersing behoudt zal ook beter het balans kunnen vinden tussen vastheid en het kiezen van het moment om aan te vallen.
Het is heel normaal dat je gaat nadenken over hoe de set gaat eindigen. Dat zal je waarschijnlijk gebeuren in de tie-break. Accepteer dat op het moment dat het gebeurt, en vraag jezelf op een kalme manier om weer terug te komen in het nu. En denk vervolgens hoe je het eerstvolgende gaat spelen. Isoleer elk punt in de tie-break en denk na over hoe je het tactisch gaat spelen.
Hoe beter je in staat bent bewust je winnende tactiek bij elke punt in een tie-break toe te passen, des te vaker je ook die hard omstreden sets zult winnen. Vergeet niet, het is te verwachten dat je gedachten naar de toekomst of het verleden vluchten. Het is jouw taak om je gedachten terug te brengen naar wat nu moet gebeuren.
Zie tie-breaks ook als een kans om je concentratie te trainen. Houd je focus consistent in het nu. De kans is dan ook groot dat je in flow komt.
En geniet er van! Wees dankbaar voor de spannende momenten in een tie-break. Dat zijn de kansen om te groeien, en te genieten.
Laat me weten wat je van deze tip vindt. Plaats een reactie hieronder.
Met mijn app Top Tennis Tracker kun je momentum tracken. Dat zal je waardevolle informatie geven hoe je tie-breaks speelt. Je zult dan snel zien hoe je presteert in tie-breaks in vergelijking tot de rest van de wedstrijd.
Ik bied verschillende producten die je helpen met de mentale kant van tennis. Neem een kijkje in de Slim Tennis Webshop, of ontdek wat een video-analyse van je techniek voor je kan betekenen.
Het is een zeer goede strategie om je gedachten te focussen op het hier en nu. Denken aan wat je wilt doen (tactiek) is een manier om dat klaar te spelen.
Echter het spelen met de juiste shot-intenties (binnen je mogelijkheden/ontwikkeling) als antwoord op eender welke aankomende bal is volgens mij een uitstekende aanpak om ‘vrij’ te kunnen spelen met een minimum aan stress/faalangst!