• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Slim Tennis

Slim Tennis

Ontdek het geheim van mentaal sterke spelers!

  • Over Slim Tennis
    • Aanbevelingen
    • Blog Netwerk
    • Tennis Workshop
    • Blessures
      • Tennisschoenen en baansoorten
      • Tennissen in de hitte
    • Expat Tennis Amsterdam
      • Expat Tennis Lessons
  • Webshop
  • Tennistips
  • Mental Coaching
  • Tennisles
  • Video analyse
  • Webinars
  • Contact
  • Show Search
Hide Search

Tennis strategie: Train wedstrijdgericht (Tennistip nr. 35)

Categorie: Tennistips Ajdin Kolonic · december 11, 2010 · 5 Reacties

Spannende punten in wedstrijden zijn de momenten waarop we allemaal wel eens fouten begaan die we normaal nooit zouden maken. Pure tennis psychologie. Bij mij is het de scorende forehand op een makkelijke bal. Op momenten wanneer de spanning toeslaat sla ik die bal veel te vaak fout. Daarom is het trainen van die situatie al jarenlang onderdeel van mijn tennis strategie.

Overgang van trainen naar wedstrijden spelen is een van de grootste uitdagingen voor spelers. Het kan vrij frustrerend zijn.

tennis strategie van wedstrijdgericht trainen
Fot. Marianne Bevis/flickr.com (CC BY-ND 2.0)

We vinden winnen zo belangrijk. Te belangrijk zelfs. Want daardoor hebben we zelden de bereidheid en het geduld om uit onze comfort zone te stappen en ook in wedstrijden ons spel te durven aanpassen. Zo gauw foutjes er insluipen en het belangrijk wordt in een wedstrijd, slaat de faalangst toe en vervallen de meesten van ons in onze oude spelpatronen en –bedoelingen. Maak de voorbereiding op deze overgang van trainen naar wedstrijden daarom een onderdeel van je tennis strategie.

Het eerste wat je kan doen om de pyschologie van wedstrijden onderdeel te maken van je tennis strategie is door op lange termijn te denken. Heeft je spel een belangrijke aanpassing nodig? Vraag jezelf dan af of je bereid bent geduldig genoeg te zijn om die aanpassing te maken. Ben je bereid om het risico te nemen een aantal wedstrijden te verliezen om je spel op lange termijn te verbeteren?

Durf vrijuit te spelen

Als je de Slim Tennis tips regelmatig volgt, dan is het je vast opgevallen dat dit aspect regelmatig terugkomt. Ik kan het belang van ‘durven’ niet genoeg benadrukken. Om een betere tennisser te worden, moet je je grenzen exploreren en verzetten. Dat kan niet zolang je je slagen inhoudt of verkrampt speelt.

Voor sommige spelers zal een besluit om vrijuit te spelen ongeacht het resultaat, zo bevrijdend zijn dat ze het positieve effect ervan direct zullen ervaren. Voor anderen zal het een langere weg zijn. Een weg met een aantal frustrerende verliespartijen onderweg.

Desalniettemin, besluit om met je tennis strategie bezig te zijn en op lange termijn te denken. Je zult het punt bereiken wanneer je comfortabel bent met je nieuwe techniek, tactiek, of bepaalde mentale aspecten van je spel.

Heb je de bereidheid en het geduld om je speltype te ontdekken en je strategie daarop aan te passen? En durf je vrijuit je nieuwe tenniskwaliteiten te tonen ook in wedstrijden? Dan is de volgende en laatste stap om wedstrijdgericht te trainen. Dit wordt ook wel functioneel trainen genoemd.

Topspelers weten dat het simuleren van wedstrijdspanning tijdens functionele trainingen zeer waardevol is. Maak wedstrijdgericht trainen een onderdeel van je tennis strategie. Maar verrijk die trainingen ook nog eens met aspecten die wedstrijdstress simuleren.

Maak creatieve trainingen onderdeel van je tennis strategie

Het is nu winterseizoen en ik ben druk bezig om mijn forehand aanvallender en vaster te maken. Dat is een van mijn strategische tennis doelen. Naast de wekelijkse groepstraining speel ik ook een keer per week met een aantal heren van vergelijkbaar niveau. Tijdens de trainingen met hun ligt de nadruk vooral op het simuleren van echte tenniswedstrijden.

We spelen met verschillende vormen van puntentelling. En we spelen serieus. Nog steeds verval ik op bepaalde momenten in mijn standaard verdedigende spel aan de forehand kant. Maar de periodes in de wedstrijd waarin mijn aanvallende forehand het spel leidt zijn elke week langer.

Er zijn verschillende manieren om wedstrijdspanning ook tijdens trainingen te simuleren. Spreek bijvoorbeeld met je sparringpartner af dat een game of een set met maar 1 service uitgeserveerd moet worden. Of maak een regel dat je het punt automatisch verliest zo gauw je een backhand slice slaat. Dit is handig in geval je er aan werkt om een topspin backhand te ontwikkelen. Of zelfs wanneer je je voetenwerk aan de backhand kant wil verbeteren. Met een beetje creativiteit zijn er genoeg opties.

Kortom, ontdek je speltype en bepaal zorgvuldig je tennis strategie. Met die twee als fundament, werk bewust aan je tactische en mentale ontwikkeling. Train wedstrijdgericht, simuleer prestatiedruk. En je zult op lange termijn de vruchten plukken.

Laat me weten wat je van deze tip vindt. Plaats een reactie hieronder.

Of kijk verder voor meer tennistips op het gebied van tennis psychologie. Voor het volledige plaatje en een concreet stappenplan hoe mentaal te trainen, lees mijn boek: The Mental Habits of Winners, A Step-by-Step Guide to Becoming a Mentally Strong Tennis Player.

Of boek een tennisles of mental coaching sessie bij mij. Zo heb je er het meeste aan, want de lessen zijn dan persoonlijk op jou gericht. Lees hier over ervaringen van spelers die jou vooraf zijn gegaan.

  • WhatsApp
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • 12shares

Gerelateerde artikelen:
  1. Techniek aanpassen moet je durven (Tennistip nr. 15)
  2. Procesdoelen en prestatiedoelen zijn de sleutel (Tennistip nr. 8)
  3. Winnen doe je met aanpassingsvermogen (Tennistip nr. 36)

Tennistips Slim Tennis Tips, tennis psychologie, tennis strategie, tennis tactiek, tennis training

Lees Interacties

Reacties

  1. Bert Jagt zegt

    juli 17, 2022 om 12:54

    Bedankt een goed advies probeer hier wat mee te doen

  2. Ajdin Kolonic zegt

    juni 14, 2016 om 16:06

    Dank voor je reactie Klaas. Kijk ook eens op https://www.slimtennis.nl/mental-coaching/. Veel clubspelers zijn zoals jij geintereseerd om zelf actiever bezig te zijn met de ontwikkeling van hun spel op tactisch en mentaal vlak. Daarom bied ik ook coaching sessies aan. Het is naar mijn mening een kwestie van veel wedstrijden, indien je weet waar op te letten en waar aan te werken. En dat kunnen we in een coaching sessie BASIS al duidelijk krijgen. Lees de informatie erover en laat me weten als je vragen hebt. Groetjes, Ajdin

  3. Klaas zegt

    juni 12, 2016 om 20:00

    Zelf ervaar ik het ook als frustrerend dat het trainingsniveau in een wedstrijd niet kan worden waargemaakt. Waar train ik dan voor. Allemaal een kwestie van ontspannen blijven, niet verkrampen, niet in je racket knijpen etc.
    Ik zou benieuwd zijn hoe de toppers ervoor zorgen dat zij relaxed blijven, zelfs in een stadium met kijkers en misschien op achterstand in het spel.
    Moet er een sportpsycholoog aan te pas komen?
    Ik lees graag wat daarover bekend is en leer graag van de ‘federers’ in deze wereld.
    Is het echt alleen een kwestie van veel wedstrijden spelen?
    Ook als clubspeler wil ik immers graag iemand die deskundig naar mijn spel kijkt en tips geeft voor een training ter verbetering.
    Wat is wijsheid?

  4. Orvin zegt

    juli 1, 2011 om 00:59

    Ik vind het een waardevolle tip. Want alleen door wedstrijdmomenten te simuleren kun je je voorbereiden op echte wedstrijden. Ik heb in de afgelopen twee jaar bijna geen wedstrijden gespeeld. Hierdoor mis ik de wedstrijdritme. Door wedstrijdsimulatie kan ik me voorbereiden. Maar het echte werk doet zich voor door toernooien te spelen.

  5. Jair zegt

    december 14, 2010 om 17:07

    In de praktijk blijkt dit niet altijd haalbaar ook al spreek je van minimaal niveau 5, mensen willen helaas te vaak tennissen voor de gezelligheid en het ‘leuk’ houden. Mijn favoriete oefening is een tie break tot de 3 spelen en de verliezer doet 10 push ups, zo krijg je mentale druk of inspelen met 1 bal en als je hem fout slaat moet je hem sprintend halen ook als je hem fout achter de baseline slaat van de andere!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de wekelijkse Slim Tennis Tip en ontvang dit e-boek gratis!
slim tennis wedstrijdvoorbereidingDownload nu!

Best verkochte product

  • the mental habits of winners The Mental Habits of Winners (EBOEK)
    Waardering 5.00 uit 5
    €10,00 incl. BTW

Artikelonderwerpen

  • Tennis Kennis (34)
  • Tennis Kids (15)
  • Tennis Nieuws (14)
  • Tennistips (61)

Slim Tennis Oprichter

Ajdin Kolonic

Ajdin Kolonić
Ga uitdagingen aan met een glimlach, en je bent verzekerd van succes.

WhatsApp Ajdin Kolonic

Ajdin is een actieve categorie 3-speler. Hij is een KNLTB gecertificeerde Tennisleraar A. Zijn doel is tennissers te helpen hun mentale spel te versterken, met als doel meer spelplezier en vaker winnen.

Jos Klaassen, oud Bondsjeugdtrainer en docent trainersopleiding KNLTB.Ajdin toonde zich als jonge speler al geïnteresseerd in functioneel denken en trainen. Technische en tactische tips nam hij niet zomaar aan, hij wilde altijd eerst begrijpen waarom! Daarbij bewust van de op hem gerichte doelen, inpassend in zijn spel, maar ook passend bij zijn eigen karakter en gevoel.
Wouter Kropman, Tennistrainer en -coach.Typerend voor Ajdin als speler is dat hij nooit wedstrijden verliest die hij eigenlijk had moeten winnen. Als er een mogelijkheid bestaat om de wedstrijd naar zich toe te draaien, dan zal hij deze vinden en gebruiken. Dat is waar Ajdin zijn aandacht op richt tijdens een wedstrijd, en dat is waar hij goed in is!

Lees meer aanbevelingen...

Mentaal Sterk

Mis je iets op deze website? Of heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten

Slim Tennis

Privacy Policy · Sitemap · Contact

Copyright © 2023 · Slim Tennis · Log in