Hij zat tegenover me, voorovergebogen, leunend op zijn knieën. Een goede vriend en regelmatige sparringpartner. “Ik kan het niet geloven man. Ik had het kunnen uitserveren.”

“Wat gebeurde er?” vroeg ik, alsof ik het antwoord niet al wist.
“Ik weet het niet. Ik dacht opeens, ‘oke, 5-3 voor, alleen je service houden, niet verpesten nou.'”
Hij verloor die game, de set, en de wedstrijd in drie sets. En hij is niet de enige. Het overkomt zelfs de beste spelers van de wereld. Weet je nog dat Roger Federer de wedstrijd kon uitserveren tegen Novak Djokovic in de finale van Wimbledon 2019? Hij stond met 8-7 en 40-15 voor in de vijfde set. Dat zou hem naar 21 Grand Slam titels brengen. Misschien belangrijker nog, dat zou Djokovic op 16 Grand Slam titels houden. Zou Federer de spanning gevoeld hebben? Ik denk het wel. En sterker nog, die emoties waren voor een groot deel verantwoordelijk voor het verlies van die servicegame.
Een wedstrijd uitserveren – waarom is het zo moeilijk?
Het antwoord is vrij simpel. Dat is wanneer het besef van winnen en verliezen opspeelt. En dat heeft verschillende negatieve effecten.
- Je denkt niet meer na over wat je moet doen, oftewel je tactiek.
- Alertheid en dus concentratie gaan omlaag.
- Emoties spelen op omdat je de game ervaart als zijnde veel belangrijker dan andere games.
- Als je vervolgens bewust wordt van het bovenstaande, dan veroordeel je jezelf waarschijnlijk ook nog (zelfkritiek).
- Frustratie of teleurstelling volgen daarna.
- Resultaat: verkramping, choken of boosheid. En het kwijtraken van momentum.
Een wedstrijd mentaal sterk leren uitserveren is makkelijk
Ongeacht waar in het bovenstaand proces je mentale toestand zich bevindt, het beste wat je kan doen is om direct het belang van de stand te minimaliseren. Feit dat je er bijna bent op 5-3 is compleet irrelevant. Je tegenstander gaat de wedstrijd niet zomaar aan je geven. Dus je hebt zeker geen tijd om stil te staan bij de stand.
Lieg tegen jezelf als je moet. Uitserveren bij 5-3. Nee, vertel jezelf dat je serveert om in de wedstrijd te blijven! Doe wat je moet doen om je niveau van concentratie en intensiteit onder controle te houden.
Ben je toch weggezonken in je gedachten? Of ben je negatief geworden? Maak er een ritueel van om dat weg te schudden zo gauw je jezelf betrapt. Je hebt momentum mee zolang je dat zelf gelooft. En elk moment waarin je een bewuste intentie neemt, kan de tij keren. Voor jouw mentale toestand en voor het verloop van de wedstrijd.
Maak een mentaal ritueel die je helpt om een wedstrijd uit te serveren
Een goede tennis strategie houdt in dat je bewust traint en voorbereidt op wedstrijdsituaties. En dat geldt ook voor mentale training. Train op uitserveren door te bedenken waar je aan wil denken op dat moment. Maar ook hoe intensief je de punten in die laatste game wil spelen. Sterker nog, bedenk ook vooraf een aantal serveertactieken die je wil toepassen. Misschien wil je services slaan die je tot op dat punt weinig geslagen hebt, om je tegenstander te verrassen. Of misschien wil je voor veiligheid gaan en zorgen dat je eerste service in gaat.
Hoedanook, bereid jezelf voor op die games waarin je moet uitserveren. En wanneer je er eenmaal bent, zul je precies weten wat te doen. Je zult zo geen tijd hebben om te vervallen in zwevende negatieve gedachten. Uitserveren wordt zo een stuk makkelijker.
Wat is jouw ervaring met uitserveren? Heb jij iets wat altijd werkt? Deel het hieronder en help andere spelers. Laat een reactie achter.
Wil je een handig hulpje die je kan begeleiden bij je mentale training? Probeer dan mijn Inner Tennis app. Het is beschikbaar voor zowel iPhones als Android toestellen.
Er zijn genoeg mentale uitdagingen in het tennis. Waar worstel jij vooral mee? Je kan ook een mental coaching sessie via een video-gesprek boeken. Of een video insturen die ik voor je kan analyseren.
Geef een reactie