In mijn jongere jaren waren winst en verlies mijn enige indicatoren van vooruitgang. Ik wist totaal niet hoe ik moest omgaan met verlies. Ik had faalangst en ik was bang om te verliezen. Want in mijn hoofd was er niks ergers dan verliezen. Fouten en verliespartijen waren niet alleen een indicatie van tekortkomingen in mijn spel, maar ook in mezelf.
Nu, achteraf gezien, besef ik dat faalangst en hoe ik omging met verlies, mijn grootste tekortkomingen waren. En dus niet zozeer de daadwerkelijke tekortkomingen in mijn spel of de negatieve resultaten. Gedurende de jaren ontwikkelde ik het besef dat fouten en vooral ook verliespartijen een wezenlijk en onontkoombaar deel van tennis zijn. Verliespartijen zijn een geweldige bron van informatie geweest die ik uiteindelijk gebruikt heb om mijn spel te verbeteren en vaker te winnen.
Leer omgaan met verlies
Persoonlijk heb ik de volgende les geleerd. Wanneer ik mijn fouten en verliespartijen beschouw als indicaties van mijn tekortkomingen, dan ga ik aan mezelf twijfelen. Dit zorgt vervolgens voor faalangst en resulteert uiteindelijk in meer verliespartijen. Op een gegeven moment veranderde dit echter. Ik begon verlies te beschouwen als een resultaat dat me veel informatie gaf over wat er te verbeteren valt aan mijn spel. Daarmee had ik dezelfde ervaring omgesmeed tot iets positiefs.
Dit is de juiste manier van omgaan met verlies. Want verlies is maar een tijdelijke tegenslag. Je kan het niet meer terugdraaien. Het is gebeurd. Maar toch is het een tegenslag waar je de volledige controle over hebt! Blijf kalm en begin zo snel mogelijk na te denken hoe je je spel dient aan te passen voor de volgende wedstrijd.
Ook toppers geven hun fouten toe
Wees niet bang om de zwakke punten in je spel te benoemen en aan jezelf toe te geven. Accepteer ze en accepteer je faalangst. Gebruik het als springplank naar je verdere ontwikkeling. Gebruik je fouten als motivatie om harder te trainen. Zo reageerde Rafael Nadal na zijn verlies tegen Robin Soderling op Roland Garros 2009. Bekijk de samenvatting van die wedstrijd hier.
Laat me weten wat je van deze tip vindt, plaats hieronder een reactie.
Leer op deze website ook meer over andere sportpsychologische aspecten van tennis, maar ook over tennis tactiek. En deel je ervaringen met andere spelers.
Heb je de behoefte om een van de mentale aspecten te bespreken met andere tennissers, kijk dan op www.top-tennis.net. Je kan er een vraag stellen op de forum, en zo antwoord krijgen van mental coaches en andere spelers.
Ik vind de tip super! Heel herkenbaar voor mijn zoontje. Veel te veel met het resultaat bezig,
zo ga ik tegenwoordig ook om met (bijna-)verliespartijen. Probeer te analyseren achteraf, maar beter nog in de loop van het spel, waar het beter kan. Sinds een tijdje lukt het me , na een eerste (onverwachte) setverlies beter een volgende set weer te winnen; door tijdig mijn speelstijl op dat moment aan die tegenstander aan te passen.
Leuk om jullie tips te lezen, ik herken ze ook, zoals ik er zelf mee bezig ben.
Beste,
Ondertussen ben ik 65 en nog altijd op zoek naar winst. Mijn doel is niet: winning ugly. Ik haat het zo te spelen alleen maar om te winnen. Ik geniet van de mooie punten die ik maak, maar helaas ….
Ik heb ook altijd het gevoel heel hard te moeten werken op het tennisterrein. Voor de duidelijkheid: ik neem les, speel met veel topspin, (wat mijn vriendinnen haten!..) en ben nog behoorlijk beweeglijk. Vaak win ik de eerste set maar om mijn niveau aan te houden, dat is moeilijk!
Ik heb echt geen zin om te gaan golfen en wil heel vraag tornooien spelen op mijn leeftijd maar dat is heel moeilijk te vinden.
Zucht,
Mvg,
Kris
Als je voor jezelf weet dat je niet alles uit de match haald of dat niet kan, zoals Nadal hierboven, is dat een erkenning van je probleem. Het wordt pas een echt probleem als je tegenstander dan beter is. Zaak is dan je niet gek te laten maken, ook al maak je nog zoveel fouten. Ik denk dan op een zwaar geirriteerd moment dat er altijd belangrijkere zaken zijn op de wereld dan tennis ! Voor mij een rustgevende gedachte !
Nadal’s reactie na deze nederlaag is er een van berusting en het geven van de credits aan zijn tegenstander. Ik heb deze hele wedstrijd gezien en vond dat Nadal niet z’n normale niveau haalde. Met de argumenten die hij daar voor aangrijpt ben
ik het niet helemaal eens. Bovendien is de gelaten indruk die hij maakt bij deze persconferentie ook niet des Nadals (Ik ben overigens geen liefhebber van Nadal, maar mentaal is er op dit moment geen betere). Hard werken, doorzettingsvermogen en on-
verzettelijkheid zijn de drie pijlers waar het spel van Nadal op gebasseerd is. Een mooie en natuurlijke techniek zoals Federer heeft hij niet.