Is het je ooit opgevallen hoe een glimlach je elke keer, zonder uitzondering, beter laat voelen? Glimlachen verhoogt het serotonine gehalte in je hersenen. Serotonine is een van de belangrijkste stoffen die verantwoordelijk zijn voor het gevoel van optimisme en plezier. Een zeer belangrijk onderdeel van je tennis psychologie dus.
Zou je op momenten in een wedstrijd dat het even niet gaat kunnen glimlachen? Om te ontspannen en in een positieve denkpatroon te geraken? In de tennis psychologie is de glimlach een belangrijk gereedschap voor wie mentaal sterk op de tennisbaan wil staan. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder!
Psychologie op de tennisbaan
De psychologische reactie van veel spelers na een reeks fouten of verloren punten is om hun techniek te gaan overanalyseren. En hoe meer moeite en energie ze daaraan besteden, hoe bewuster ze worden van hun slagen. Met als resultaat: frustratie. Probeer in plaats daarvan jezelf eraan te herinneren dat je de situatie misschien wel iets te serieus neemt. Glimlach en geef je lichaam een kans om het ritme weer terug te vinden.
Tijdens de competitie dit jaar speelde ik tegen een tegenstander die het jaar daarvoor nog een goede categorie 2-speler was. In principe had hij dus een stuk meer in zijn mars dan ik. Dat bleek ook in de eerste 3 games van de wedstrijd waarin ik alleen met bewondering naar de snelheid van zijn arm kon kijken. Hij sloeg alleen maar winners. Zelfs de ballen waar ik bij kon waren te zwaar voor me om er iets mee te doen.
Baseer je tennis psychologie op genieten
Bij 0-3 ging ik even zitten en dacht bij mezelf: “Wat als deze wedstrijd maar een half uur duurt?” en “Wat heb ik in te brengen tegen deze 10 jaar jongere en veel betere speler?” Gelukkig ging het veel verder dan dat qua negativiteit ook niet.
Ik herinnerde mezelf snel dat ik hiervoor eigenlijk tennis, uitdagingen! Ik glimlachte en stapte de vierde game in met doel mijn hart te geven bij elk punt. Met doel om te genieten en er een echte wedstrijd van te maken. Weg met de negativiteit en de faalangst!
De kracht van psychologie in het tennis werd meteen duidelijk. De rest van de wedstrijd ging gelijk op. Eerste set was 6-3 voor hem. Met veel moeite en mooie momenten was de tweede set 7-6 voor mij. De derde set was 6-4, maar ik zal niet verklappen voor wie, omdat het er niet toe doet. Het gaat erom dat hij een frustrerende wedstrijd heeft gespeeld, terwijl ik 2,5 uur op de baan stond te genieten. Jij mag bepalen wie de winnaar was.
Ik reageer niet altijd zo positief op moeilijke situaties. Ik weet hoe frustrerend het kan zijn als je niet lekker speelt en ook maar niet terug kan komen in je spel. Maar ik weet ook dat bewust moeite doen om beter te slaan of beter te bewegen tijdens een wedstrijd lang niet zo effectief is als glimlachen en genieten van wat je aan het doen bent. De kracht van psychologie in tennis is groot.
Eigenlijk zie je spelers vaak glimlachen en ontspannen juist wanneer de situatie helemaal hopeloos blijkt. Het is een instinctieve reactie wanneer een situatie overweldigend lijkt. Dus of je nu 3-0 achter staat, geen service terug kan slaan, of tegen een veel betere speler tennist. Neem een stapje terug, adem even diep in en laat een glimlach zien. Je zult zien dat als je een situatie met een beetje humor benadert, je heel snel je ritme en momentum terug zal vinden.
Laat me weten wat je van deze tennis psychologie tip vindt. Laat hieronder een reactie achter.
Ben je geïnteresseerd in tennis psychologie en tennis tactiek? Dankzij mijn tips, tennis je rustiger en met meer zelfvertrouwen. Informeer ook eens naar een van de Slim Tennis webinars.
Lees ook mijn boek over mentale training en mental coaching. The Mental Habits of Winners.
Dank voor je reacte Menno. Ik zou zeggen bespreek het met je dochter alsof ze een volwassen persoon is. Ik heb genoeg workshops aan kids tussen 8 en 12 gegeven. In alle eerlijkheid zijn de workshops nauwelijks anders dan de workshops voor volwassen spelers. Ze snappen best veel als je ze de kans geeft en serieus neemt. Succes en groetjes, Ajdin
Klinkt goed. Ik krijg dit bij mezelf wel redelijk goed onder controle en heb veel aan dit soort tips. Nu nog een manier vinden om dit bij mijn dochter van 12 te laten landen. Het zou haar zoveel meer tennisplezier op kunnen leveren.
Hoi Daniël, dank voor je reactie. Je lijkt er mentaal goed mee omgegaan te zijn. Je nam even een pauze, en eenmaal opgefrist had je je emoties weer onder controle en was je weer gefocust op wat moest gebeuren. Denk volgende keer aan dat opfris moment, dat kun je ook hebben terwijl je op het bankje zit, of tussen de punten door even naar het hek loopt. Haal dat gevoel weer terug, dat kan vrij snel gaan! Succes en veel plezier met je wedstrijden! Grtjs, Ajdin
Beste Ajdin
ik heb vandaag een wedstrijd gespeeld waar ik eigenlijk veel beter was dan de tegenstander. ik stond 5-0 voor maar toen raakte hij zijn ballen en sloeg tegen de net band ik werd gefrusrteerd en ging huilen verloor de game ik won wel de set met 6-1.ik stond 1-0 voor in de tweede set en ik ging huilen om eigenlijk helemaal niets ik raakte gefrustreerd en maakte veel unforced errors ik stond 2-1 voor maar toch baalde ik omdat ik gewoon gameloos wou winnen ik ging naar de wc en friste me op ik kwamterug en won de rest van de game’s kan ik mischien sleutelzinnen of zo gebruiken op zoon moment.
groeten daniël
Beste Ajdin,
Dit was echt een gave tennis tip!!
Ik heb het artikel met veel plezier gelezen en er zaten weer een aantal echte eyeopeners in.
Het artikel heb ik uitgeprint en in mijn map met waardevolle documenten gedaan.
We zullen elkaar vast een keer tegen komen!
Groeten Daan
Chapeau !
Wat een geweldig verhaal is dit. Die positiviteit die je bezit weet je goed te verwoorden en als mensen het goed begrijpen dan zullen ze die positiviteit ook moeten ervaren. Dat kan niet anders.
Ik zelf denk nu: ok, als het dus niet meezit gewoon (overtuigd) blijven lachen 🙂 dan komt het weer goed.
Zodra ik het getest heb, zal ik het je laten weten.
Mvg.
Meliha