Kei Nishikori was de eerste tennisser uit Azië die de finale van een Grand Slam toernooi wist te bereiken. Hij stond aan het einde van vorig jaar vijfde op de ATP-ranglijst. Het gaat Nishikori, die op 14 jarige leeftijd zijn geboorteland Japan inruilde voor de USA, momenteel voor de wind.
Echter, dit is niet altijd het geval geweest. De jonge Nishikori heeft in het verleden erg geleden onder een gebrek aan zelfvertrouwen. In zijn culturele achtergrond gaat het respect voor oudere mensen erg ver. Tevens wordt het overstappen naar een andere cultuur als een zonde wordt beschouwd. Dit soort aspecten hebben hem jarenlang afgeremd in zijn gedachten dat hij kan en wilde winnen van andere toptennissers, waaronder Roger Federer. Hij zei zelf een keer:
Nadat ik Pro werd, voelde ik veel respect voor iedereen, en vooral de top spelers. Ik ging eigenlijk niet voor de winst, dat was mijn probleem.
Feit is dat hij anno 2015 als zelfverzekerde speler op de baan verschijnt en afstand heeft genomen van de aspecten uit zijn verleden die zijn zelfvertrouwen niet ten goede deden.
Gebrek aan zelfvertrouwen van Nishikori
Nishikori kampte jaren met problemen rondom zijn zelfvertrouwen. Het geloof in je eigen kunnen en het vertrouwen dat je zelf een bepaalde taak goed kunt afronden en tegenslagen kunt incasseren is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Ook onder tennissers zijn er vaak problemen met het zelfvertrouwen die zich uiten in een gespannen houding, het niet volledig gefocust zijn en de mentale instelling dat een overwinning geen gevolg is van eigen prestaties maar puur is gebaseerd op geluk.
In een sport waarbij aandachtscontrole en flexibiliteit essentieel zijn zul je dus hard moeten werken als je succesvoller wilt worden. Echter, met een beetje extra zelfverzekerdheid kun je als tennisser in de meeste gevallen al flinke stappen vooruit maken. De meeste grote spelers hebben hier ook hulp bij gezocht en dit heeft ze geen windeieren gelegd.
Nishikori legt uit: “Ik ging niet echt voor de winst, dat was een van mijn problemen,” zo verteld hij. “Ik had zoveel stress tijdens de US Open toen ik 7 wedstrijden speelde. Ik kon me niet voorstellen hoe topspelers met alle druk omgaan gedurende het seizoen.”
Ranking boost van Nishikori door mentaal tennis
Deze houding heeft hem in het begin van zijn carrière tegengehouden, maar die tijd is voorbij. Na recente overwinningen gaf hij aan dat hij zowel op fysiek als mentaal vlak erg is gegroeid maar dat met name het psychische aspect erg belangrijk is gebleken voor hem. Hij geeft zelf ook aan dat zelfvertrouwen en winnen vooral mentale tennis aspecten zijn die iedereen kan ontwikkelen.
Nishikori’s motivatie om te gaan werken aan zijn zelfvertrouwen werd aangewakkerd door o.a. de Thaise Paradorn Srichaphan die als eerste Aziaat een plek bij de eerste tien wist te behalen. Volgens zijn Argentijnse coach Dante Bottini had Nishikori gewoon wat tijd nodig om zich te ontwikkelen. En dat is iets dat niet verwonderlijk is als je uit een cultuur komt waarin je iedereen moet respecteren. Echter, wanneer je op de baan staat moet je deze gedachten wel kunnen loslaten en kost wat kost voor winst gaan. Het feit dat hij de meeste wedstrijden wat gespannen start maar na verloop van tijd erg sterk en agressief speelt, maakt hem een gevaarlijke speler met enorme potentie.
Betere prestaties door meer zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen bij tennissers zorgt dus voor betere prestaties. Het beïnvloedt onbewust je stemming en gevoel, je houding en de uitstraling die je hebt naar je tegenstanders toe. Daarnaast is emotionele stabiliteit ook een belangrijke peiler want tijdens een match zul je met veel verschillende emoties te maken krijgen en deze zul je goed moeten kunnen hanteren. Met name titelverdedigers hebben vaak te maken met stress omdat ze niets te winnen hebben, maar enkel hun titel moeten verdedigen en zelfs kunnen verliezen. Deze emotionele positie zorgt vaak voor emotionele verdeeldheid en dit is de eerste opening voor de tegenstander om punten te pakken.
Een bekende uitspraak is dat je moet winnen om zelfvertrouwen te krijgen. Dit is natuurlijk deels waar, maar de manier waarop je wint en tegen wie, zijn factoren die hierbij een belangrijke rol spelen…
Mental Coaching
Niet alleen Nishikori heeft de voordelen ervaren van het mentale tennis, maar ook Samantha Stosur bijvoorbeeld heeft veel baat gehad bij haar mental coach. Ook voor spelers die niet op topniveau tennissen is mental coaching tegenwoordig erg geliefd. In een aantal toegankelijke en persoonlijke sessies leer je o.a. je eigen speltype kennen, krijg je inzicht in je eigen sterkte punten en valkuilen. En je leert bovendien hoe je hier gericht aan kunt werken.
Wie zijn tennistalent verder wil ontwikkelen zal dus moeten blijven werken aan zijn techniek, tactiek, zelfvertrouwen en mentale weerbaarheid. En hoe kan dat beter dan met een persoonlijke coach. Wil je Kei Nishikori’s tennisavonturen volgen, check dan zijn officiële website met het laatste nieuws, blogs en alles wat je wilt weten over deze sterspeler.
Ben jij zelf nog niet toe aan mental coaching, maar wil je eerst wat kennis opdoen over verschillende mentale onderwerpen? Er zijn genoeg opties! Meld je aan voor de wekelijkse Slim Tennistip. Download de Inner Tennis app. Lees het boek The Mental Habits of Winners. Of meld je aan voor een Slim Tennis webinar.
Geef een reactie