In veel sporten waaronder tennis speelt zelfvertrouwen een belangrijke rol. Als je meer zelfvertrouwen hebt dan speel je beter, en zal je dus uiteindelijk ook meer winnen. Als je zelfvertrouwen hoger wordt zal je beter presteren. Een vraag die hierin een belangrijke rol speelt, is hoe je je zelfvertrouwen het beste kunt verhogen.
Een sport zoals tennis is geen teamsport, dus je kunt niet als team samen iets opbouwen. Toch zijn er genoeg mensen om je heen die veel voor je kunnen betekenen. Zo is support van de mensen om je heen erg belangrijk. Aanmoediging en positieve feedback zijn hiervan goede voorbeelden.
Het zelfvertrouwen kan op verschillende manieren worden beïnvloed. Deze theorieën gelden in het dagelijks leven, maar ook zeker in een sport zoals tennis. Wil je je zelfvertrouwen verhogen, lees deze dan aandachtig door.
Zelfvertrouwen verhogen door het looking glass effect
Je zelfvertrouwen wordt voor een groot deel beïnvloed door de mensen om je heen. Zo bestaat er de looking glass theorie die ervan uitgaat dat wij reageren op hoe de omgeving over ons denkt.
Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld vinden dat iemand geen goede tennisser is. Hierdoor zal het zelfvertrouwen van de tennisser omlaag gaan en wordt zijn spel dus negatief beïnvloed. Mensen kunnen ook juist het signaal afgeven dat een bepaalde tennisser ‘goed’ is. Dit signaal zorgt er in dit geval dan voor dat het zelfvertrouwen van de tennisser omhoog gaat.
Zichzelf waarmakende voorspelling
Een andere theorie genaamd de zichzelf waarmakende voorspelling (self-fulfilling prophecy) zal het spel van de tennisser ook beïnvloeden. Deze theorie gaat er vanuit dat bijvoorbeeld het publiek of de coach van de tennisser een bepaalde verwachting vooraf aan de wedstrijd heeft. De speler zal zich hiernaar aanpassen. Als de coach veel vertrouwen heeft in de tennisser, en hij geeft aan: “jij gaat vandaag winnen!” Dan zal het zelfvertrouwen van de speler ook omhoog gaan en zal hij inderdaad beter gaan spelen.
Een andere variant hierop werkt ook. Geeft de coach aan: “je bent niet in vorm, je speelt slechter dan normaal.” Dan zal de tennisser zich hiernaar gaan gedragen. Hierdoor zal zijn spel dus negatief worden beïnvloed.
Aan deze theorie zit ook een weerzijde. Soms kan een speler namelijk niet voldoen aan een bepaalde verwachting. Hierdoor ontstaat stress bij de speler, en zal hij dus slechter presteren op de tennisbaan.
Zelfvertrouwen verhogen met behulp van prestaties uit het verleden
Als laatst speelt het verleden van een tennisser ook een belangrijke rol in de opbouw van het zelfvertrouwen. Als een tennisser in het verleden veel wedstrijden heeft gewonnen, dan is zijn zelfvertrouwen in die tijd flink gegroeid. Zijn spel zal in dit voorbeeld dus positief beïnvloed worden door de prestaties uit het verleden.
Het gevaarlijke hierin is wel om zelfvertrouwen te laten afhangen van winst. Lees hier waarom het beter is om zelfvertrouwen te laten afhangen van prestaties die te maken hebben met procesdoelen in plaats van het resultaat.
Uit al deze voorbeelden blijkt dat zelfvertrouwen een belangrijke rol speelt in het bereiken van goede prestaties. Als je meer zelfvertrouwen hebt, zal je meer geloven in jezelf, en zal je dus ook overtuigender spelen. Als speler is het dan ook belangrijk om je zelfvertrouwen in het spelen van tennis te verhogen. Op deze manier zullen je prestaties op de tennisbaan verbeteren. Maar je zal ook veel meer plezier krijgen in het tennissen.
Wat werkt positief of negatief voor jouw zelfvertrouwen? Deel het hieronder. Speelt een van de bovenstaande effecten een rol bij jouw zelfvertrouwen? Laat hieronder een reactie achter.
Download de Inner Tennis app en werk aan je eigen mentale spel. Of schrijf je in voor de wekelijkse Slim Tennistip. Bekijk ook de Top-Tennis.net pagina, waar verschillende mentale onderwerpen op een forum besproken, zoals choken, mindfulness, en vechtlust.
Geef een reactie