Het is zondag 14 september in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het Davis Cup duel tussen Nederland en Kroatië bereikt z’n climax, omdat het aankomt op de beslissende vijfde wedstrijd. Marin Cilic, winnaar van de US Open dit jaar, verliest verrassend de eerste set van de sterk spelende Nederlander Thiemo de Bakker. Toch heeft niemand het gevoel dat Cilic, zo zelfverzekerd als hij lijkt, deze wedstrijd gaat verliezen. Hij maakt namelijk een onverslaanbare indruk.

Uiteindelijk wint Cilic ook de partij tegen de Bakker in vier sets (klik hier voor de samenvatting). Cilic gaf in een interview aan dat hij heel zelfverzekerd was over zijn overwinning na het verlies van die eerste set. Hoe komt hij aan deze zelfverzekerdheid en hoe kun jij het ook ontwikkelen?
Zelfverzekerd tennissen
De Canadese psycholoog Bandura (1977) noemt vier elementen die nodig zijn om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Hoewel zijn onderzoek uit 1977 komt, houden sportpsychologen nog steeds vast aan deze elementen:
- Succesvolle prestaties : Zelfvertrouwen ontstaat als er succes is ervaren. Succes kan worden ervaren in bijvoorbeeld een gewonnen wedstrijd of het aantal geslagen aces per wedstrijd. Kijk wanneer en op welke manier jij succes hebt ervaren. Zo was het winnen van de US Open voor Cilic een mooi voorbeeld.
- Succes van anderen: Door het zien van andermans succes, kan het geloof in eigen succes versterkt worden. Cilic heeft bijvoorbeeld een Kroatische coach (Ivan Ljubicic) die negen toernooizeges heeft geboekt. Dit hielp hem om zelf toernooien te winnen.
- Verbale overtuiging: Door zelfverzekerd te praten kan het ook vergroot worden. Dit kan door zelfspraak. “Ik weet dat ik het kan. Ik kan het!” En door steun uit de omgeving. Zo moedigde het Davis Cup team van Kroatië Cilic de hele wedstrijd aan op een positieve manier en geloofden de teamleden de hele tijd in een goede afloop.
- Emotionele en fysieke voorbereiding: Wanneer een speler zich emotioneel en fysiek voorbereidt, gelooft hij of zij ook meer in succes. Doe bijvoorbeeld een warming-up voor een wedstrijd. Cilic begint ’s ochtends vroeg al met warm slaan voor een wedstrijd die ’s middags plaats vindt. Zijn goede wedstrijdvoorbereiding is een van de redenen waarom hij zo zelfverzekerd tennist.
Welke topspeler heeft op dit moment is het meeste zelfverzekerd volgens jou? En waarom? Laat hieronder een reactie achter!
Referentie:
A. Bandura (1977)
Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84, 191-215
Geef een reactie