Het volgende is vast herkenbaar voor je. Je probeert de juiste tactische keuzes te maken tijdens de rally en je tegenstander te verassen. Maar het lijkt alsof je tegenstander weet waar je de bal heen zal slaan nog voordat je het doet. Met resultaat dat hij of zij elke keer op tijd is en steeds de rally overneemt. Gelukkig kun je de vaardigheid van anticiperen ook trainen!
Anticiperen
Een belangrijk onderdeel van het tennis is het inschatten wat de andere speler gaat doen, zodat je hierop kunt anticiperen. Daarom is het voorstellingsvermogen van een speler erg belangrijk in het tennis. Als je dit goed kunt, kun je effectief tennissen. Je kunt dan de actie van de tegenstander visualiseren en daarop anticiperen door de juiste tactische keuze te maken. Bijvoorbeeld de bal snel nemen en tegen de looprichting van je tegenstander in slaan. Door functioneel te trainen kun je leren om de juiste tactiek en techniek op het juiste moment toe te passen.
Dit optimaal onder de knie krijgen kost natuurlijk tijd. Onthoud voor nu dat het visualiseren van de bewegingen en acties van de tegenstander vooraf gaat aan het kiezen van de juiste tactiek en techniek. Om hier goed in te worden moet je je voorstellingsvermogen trainen.
Voorstellingsvermogen
Het voorstellingsvermogen is een belangrijk onderdeel in het tennis. Maar naast het inschatten wat de ander gaat doen en daarop anticiperen, is het ook zeer nuttig voor je eigen spel! Visualisatie training is in vele opzichten onmisbaar.
In het boek The Inner Game of Tennis wordt verteld over een trainer die een nieuwe leerling krijgt, een beginner in het tennis. In plaats van te vertellen hoe je een forehand moet slaan, begon de trainer tien forehands te slaan en liet hij de leerling kijken. Hij moest niet denken wát de trainer aan het doen was, maar hij moest proberen een visueel beeld te krijgen van de forehand.
Het bleek dat de leerling vervolgens de beweging nagenoeg perfect kon nadoen. Hieruit blijkt dus dat in het tennis voorstellingsvermogen een ontzettend groot onderdeel is.
En dat geldt ook voor de bewegingen van je tegenstander. Ga eens zitten met je ogen dicht. En stel je eens voor. Je serveert in de tie-break scherp naar buiten vanaf de deuce kant. Je tegenstander moet ruim naast de baan stappen om een forehand terug te brengen. Wat gaat hij/zij vervolgens doen? Zie hem/haar snel terug naar het midden herstellen. Zie hoe snel jij de return moet nemen om je tegenstander te verassen met je tactische keuze.
Anticipeerde hij of zij op je slag in de open hoek. Probeer volgende keer tegendraads te slaan. Zie deze patronen in je hoofd nog voordat ze plaats vinden. Oefen het tijdens de training. En voor je het weet zul jij ook een van die spelers zijn die de dropshot altijd op het perfecte moment slaat. Namelijk wanneer je anticipeert dat je tegenstander naar achteren zal stappen.
Conclusie over anticiperen en het voorstellingsvermogen
Probeer in de training niet te focussen op hoe je de slag moet slaan, maar probeer het beeld voor je te zien waarin de slag wordt geslagen en zie iemand voor je die die slag slaat. Gebruik je voorstellingsvermogen.
Probeer daarnaast te trainen op het inschatten van de actie van de tegenstander door simpelweg rally’s te spelen en probeer hierbij te oefenen in het anticiperen op deze tegenstander. Dit klinkt misschien wat vaag, maar je weet wat ze altijd zeggen: oefening baart kunst. Succes!
Laat me weten wat je van deze tip vindt. Plaats een reactie hieronder.
Ajdin kan je helpen om je anticipatie- en voorstellingsvermogen te ontwikkelen. Lees zijn boek The Mental Habits of Winners. Of neem een tennisles bij hem. Hij kan ook je techniek analyseren via video. Probeer dat eens uit als je worstelt met je techniek.
Geef een reactie