• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Slim Tennis

Slim Tennis

Ontdek het geheim van mentaal sterke spelers!

  • Over Slim Tennis
    • Aanbevelingen
    • Blog Netwerk
    • Tennis Workshop
    • Blessures
      • Tennisschoenen en baansoorten
      • Tennissen in de hitte
    • Expat Tennis Amsterdam
      • Expat Tennis Lessons
  • Webshop
  • Tennistips
  • Mental Coaching
  • Tennisles
  • Video analyse
  • Webinars
  • Contact
  • Show Search
Hide Search

Omgaan met tegenslagen in tenniswedstrijden (Tennistip nr. 24)

Categorie: Tennistips Ajdin Kolonic · juni 12, 2010 · 4 Reacties

Wil je graag een betere speler worden? Beter tennis spelen op toernooien en tijdens competitie? Mentaal sterker worden en vaker winnen? Een hogere rating hebben en een leukere reputatie tussen je medespelers? Het is allemaal binnen je bereik. Hoe je het gat overbrugt tussen hoe je nu speelt en je huidige tennisdoel is afhankelijk van twee dingen. Van je interpretatie van je eigen successen. En hoe succesvol je bent in het omgaan met tegenslagen.

Momenteel zit ik midden in het competitieseizoen. En krijg ik dus elk weekend de gelegenheid om veel wedstrijden te zien. Meer specifiek, ik zie hoe spelers zich gedragen op de baan, hoe ze reageren op eigen fouten en op winners van hun tegenstanders.

omgaan met tegenslagen in tenniswedstrijden tennistip 24
Fot. si.robi/flickr.com (CC BY-SA 2.0)

In mijn eigen team speelt een vriendelijke dame die goed en consistent presteert. Singel, dubbel, mix, elke keer speelt ze goed en laat bij vlagen heel mooi tennis zien. Toch zijn er bijna elke wedstrijd tussen 4 en 8 momenten waarbij ze zo boos wordt en soms ook met haar racket gooit, dat ik er letterlijk van schrik zittend naast de baan.

Mentale reacties op tegenslagen tijdens wedstrijden

Je emoties laten gaan op de baan is niet zo erg. Wat daarna vaak volgt is wel destructief voor je spel: een negatief mentaal patroon. Op de juiste manier omgaan met tegenslagen is een vaardigheid die vele spelers nog niet bezitten. Na een emotionele uitbarsting gaan ze aan zichzelf, en aan anderen mits ze het hardop doen, verklaren waarom het niet lukt. Dit is een natuurlijke reactie van de ego (zie ook Tennistip nr. 22 – Zelfkritiek heeft geen plek op de tennisbaan).

Tennis is een mentaal spel. Het resultaat van het vervallen in negatieve denkpatronen komt op het volgende neer:

  1. Je concentratie zakt.
  2. Je vergeet snel hoe goed je eigenlijk speelt.
  3. En je vergeet wat de tactische spelpatronen zijn die wél goed werken.

Voorbeeld in het verkeerd omgaan met tegenslagen

Een paar weken geleden speelde ik mijn eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. De eerste wegens speeldagen had ik gemist wegens een blessure. Daarvoor had ik twee maanden niet gespeeld. Ik wist dus dat mijn service niet dominant zou zijn. Dat mijn forehand onzeker zou aanvoelen. En dat ik vaak en snel buiten adem zou raken. Mijn spelplan: met marges spelen, accepteren dat het werktennis wordt, en veel tijd tussen de punten door nemen.

Al snel kwam ik achter in de wedstrijd. Maar begon wel steeds beter de overheersende forehand van mijn tegenstander te lezen. Ik won de eerste set op een werktennis manier met 6-3. Mijn tegenstander was natuurlijk supergemotiveerd aan het begin van de tweede set. Immers hij zag zelf ook dat ik het spel niet maakte, maar lelijk counter-tennis speelde.

Ik wist op dat moment hoe belangrijk het is mentaal om door de eerste 3-4 games van de tweede set te komen. Dus ik probeerde alles te geven. Met heel veel moeite en lange rustmomenten voor mij tussen de punten door, ging het gelijk op. Stand: 2-2.

Op 2-2 serveerde mijn tegenstander en we speelden weer een lange game. Op voordeel, game point voor hem, kwam een lange en zware rally. Hij had het initiatief en kon op een gegeven moment vanaf vlak op het net een bal makkelijk wegslaan met zijn forehand. Hij sloeg de bal echter een paar centimeter langs de lijn uit. Deuce! Hij liet zijn racket onmiddellijk vallen. Hij pakte zijn hoofd vast met beide handen en begon hardop tegen zichzelf te praten: “Hoe kun je zo’n bal missen?”

Verkeerd omgaan met tegenslagen weerhoudt je van het zien van de kern van een tenniswedstrijd, namelijk het verloop van momentum

Zijn andere uitspraken ben ik vergeten. Maar ze waren negatief en hij bleef praten tot aan het stuiteren van de bal om bij deuce weer te gaan serveren. Niet de beste manier van omgaan met tegenslagen. Ik won die game. Of beter uitgedrukt, hij verloor die game en hij verloor ook 3 van de volgende 4 games.

Deze speler had niet door hoe goed hij eigenlijk speelde die eerste vier games. Als hij zo was doorgegaan, dan zou ik alleen al conditioneel niet lang mee kunnen. Een enkele tegenslag was voldoende om hem uit zijn spel te halen. Hij is er op een destructieve manier mee omgegaan.

De diepzinnigheid van tennis

Voor iemand die niet diep genoeg kijkt is tennis, zoals de meeste sporten, zwart of wit. De bal vaker binnen de lijnen slaan en je wint. Zo niet, dan verlies je. Mensen vragen je hoe het ging? En je antwoordt met ‘gewonnen’ of ‘verloren.’ Terwijl wat er eigenlijk gebeurde in die wedstrijd zo veel meer is. Zelfs bij een verliespartij zijn er zoveel kleine successen waarvan je kunt leren. En die successen helpen je juist om de volgende wedstrijd nog beter te spelen.

Begin anders om te gaan met tegenslagen. Betrapt jezelf op negatief zijn, tijdens of na de wedstrijd. Neem een stap terug en kijk wat verder dan dat ene punt. Als je eerlijk bent en het echt doet, vind je 100% zeker positieve voorbeelden in je spel waarop je zou kunnen focussen. Doe dat, en ontsnap daarmee aan je negatieve psychologische patronen.

Help me om deze tennistip te verbeteren. Laat hieronder een reactie achter met wat je ervan vindt.

Met deze en andere tips doe ik mijn best om de mentale weerbaarheid van lezers te vergroten. Bekijk ook eens een van mijn andere producten zoals mijn boek The Mental Habits of Winners, of app Inner Tennis. Of ontdek de mentale producten die ik aanbied in de Slim Tennis webshop.

  • WhatsApp
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • 15shares

Gerelateerde artikelen:
  1. Omgaan met verlies moet je leren (Tennistip nr. 5)
  2. Omgaan met boosheid en woede tijdens wedstrijden (Tennistip nr. 26)
  3. Omgaan met zenuwen op belangrijke punten (Tennistip nr. 21)

Tennistips mentaal tennis, mentale weerbaarheid, Slim Tennis Tips, tennis psychologie

Lees Interacties

Reacties

  1. Saar zegt

    april 26, 2019 om 07:40

    Bedankt voor de mooie tennis-tip van afgelopen week (nr 24).
    Herkenbaar voor mij, herken mijn dochter en andere tennissers er ook in.
    Maar ik zit juist met het volgende probleem.
    Ik ben ALTIJD de werktennisser. Ik kan tegenstanders niet wegtikken of overpoweren. In een wedstrijd en zelfs in een trainingspartijtje houd ik in, om maar geen fouten te maken. Ik vind het zo erg om fouten te maken. En ik zou HEEL graag vrijer/ met meer lef willen spelen.
    Ik gebruik wel tools (uitademen, huppen, arm losschudden).
    Maar goed. Ik stuur dit bericht, omdat er over het algemeen negatief over werk-tennis wordt geoordeeld. En dus ook door mijzelf. En dat ik daar steeds tegenaan loop.
    Groeten van Saar

  2. Ajdin zegt

    april 2, 2012 om 11:03

    Hoi Audrey, thanks voor je reactie. Mbt je tenniskid, de manier hoe ze dit te leren is vrij simpel, de uitvoering erg moeilijk echter :). Ze hoeven het rationeel nog niet te begrijpen, en ze hoeven ook niet zelfreflecterend te kunnen zijn. Je zou je kind kunnen helpen om simpelweg positieve riteeltjes en gewoontes te ontwikkelen. Als die eenmaal een onderdeel van zijn/haar gedrag worden, dan zullen de denkpatronen zich ook aanpassen. OP DE BAAN: standaard positieve reacties trainen zodat die negatieve reacties vervangen worden (dus zelfs na een fout, iets positiefs zeggen, actiegerichts, en over het eerstvolgende punt). En na een mindere wedstrijd kun je 1) haar/hem helpen zoeken naar positieve aspecten in die wedstrijd, en 2) snel en goed beseffen wat anders kon en daar ook een doel van maken voor de volgende wedstrijd (analyseren). En na een goede wedstrijd, vooral veel praten over hoe het voelde, zonder te analyseren…
    Succes en groetjes,
    Ajdin

  3. Audrey zegt

    april 1, 2012 om 18:59

    Aan deze tips heb ik heel veel voor mijn eigen tennis. Maar hoe breng je dit nu over op een jong kind van 10 jaar. Heb er heel veel naar gezocht en van alles uitgeprobeerd, maar er is haast niets over te vinden. terwijl het juist zo belangrijk is dat deze jonge kinderen dit leren. Ik ben benieuwd.

  4. anita zegt

    augustus 24, 2011 om 13:25

    Dit is precies waar het om draait. Een korte “negatieve” reactie is helemaal niet erg. Maar pak het daarna weer op.

    Goed dat je dit deelt met anderen sporters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de wekelijkse Slim Tennis Tip en ontvang dit e-boek gratis!
slim tennis wedstrijdvoorbereidingDownload nu!

Best verkochte product

  • the mental habits of winners The Mental Habits of Winners (EBOEK)
    Waardering 5.00 uit 5
    €10,00 incl. BTW

Artikelonderwerpen

  • Tennis Kennis (34)
  • Tennis Kids (15)
  • Tennis Nieuws (14)
  • Tennistips (61)

Slim Tennis Oprichter

Ajdin Kolonic

Ajdin Kolonić
Ga uitdagingen aan met een glimlach, en je bent verzekerd van succes.

WhatsApp Ajdin Kolonic

Ajdin is een actieve categorie 3-speler. Hij is een KNLTB gecertificeerde Tennisleraar A. Zijn doel is tennissers te helpen hun mentale spel te versterken, met als doel meer spelplezier en vaker winnen.

Jos Klaassen, oud Bondsjeugdtrainer en docent trainersopleiding KNLTB.Ajdin toonde zich als jonge speler al geïnteresseerd in functioneel denken en trainen. Technische en tactische tips nam hij niet zomaar aan, hij wilde altijd eerst begrijpen waarom! Daarbij bewust van de op hem gerichte doelen, inpassend in zijn spel, maar ook passend bij zijn eigen karakter en gevoel.
Wouter Kropman, Tennistrainer en -coach.Typerend voor Ajdin als speler is dat hij nooit wedstrijden verliest die hij eigenlijk had moeten winnen. Als er een mogelijkheid bestaat om de wedstrijd naar zich toe te draaien, dan zal hij deze vinden en gebruiken. Dat is waar Ajdin zijn aandacht op richt tijdens een wedstrijd, en dat is waar hij goed in is!

Lees meer aanbevelingen...

Mentaal Sterk

Mis je iets op deze website? Of heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten

Slim Tennis

Privacy Policy · Sitemap · Contact

Copyright © 2023 · Slim Tennis · Log in